Kurczak Tikka Masala
Popularne angielskie danie inspirowane kuchnią indyjską.

Składniki
Kurczak Tikka Masala
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł51.75
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kurczak Tikka Masala
Udka z kurczakab/s b/k
/kg
1.6 kg
0%
Knorr Professional Primerba czosnkowa 0,34 kg
/g
30.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Imbir
/g
80.0 g
0%
Olej
/ml
60.0 ml
0%
Garam masala2 łyżki
/g
0.0 g
0%
Sóldo smaku
/g
0.0 g
0%
Knorr Tomato Pronto Sos pomidorowy z kawałkami pomidorów i cebuli 2 kg
/kg
1.0 kg
0%

Produkt bezglutenowy
Cebula
/g
120.0 g
0%
Kurkuma1 łyżeczka
/g
0.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
400.0 ml
0%
Podanie
Kolendra świeża
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kurczak Tikka Masala
-
Udka z kurczakab/s b/k 1.6 kg
-
Imbir 80.0 g
-
Olej 60.0 ml
-
Garam masala2 łyżki
-
Sóldo smaku
-
Cebula 120.0 g
-
Kurkuma1 łyżeczka
-
"Śmietanka" roślinna 30% 400.0 ml
Podanie
-
Kolendra świeża
-
Kurczak Tikka Masala
- Kurczaka pokrój w dużą kostkę.
- W dużej misce wymieszaj Primerbę czosnkową, drobno starty imbir, olej, sól, paprykę i mieszankę przyprawową Garam Masala. Wymieszaj z kurczakiem i pozostaw do zamarynowania.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pozostałe przyprawy i zasmażaj tak, by wszystkie składniki oddały swój aromat. Całość zalej Tomato Pronto i duś do uzyskania konsystencji sosu. Pod koniec dodaj Ramę 31%.
- Całość zmiksuj.
- Kurczaka smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze lekko brązowego koloru.
- Zasmażone mięso zalej przygotowanym sosem, duś na wolnym ogniu około 10 minut.
-
Podanie
- Podawaj z ugotowanym ryżem basmati i świeżą kolendrą.