Kurczak słodko-kwaśny z ananasem i pędami bambusa
Słodko-kwaśny smak to podstawowa kombinacja na całym świecie, a w szczególności w kuchni azjatyckiej. Pamiętaj, że najpierw słodzimy sos, a dopiero potem dodajemy kwasowości. W przeciwnym razie sos się nie uda. Żeby sos był bardziej esencjonalny, skarmelizuj cukier z ulubionymi przyprawami.

Składniki
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem i pędami bambusa
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Pierś z kurczaka
/kg
1.5 kg
0%
Woda gazowana
/ml
500.0 ml
0%
Mąka
/g
350.0 g
0%
Skrobia kukurydziana
/g
80.0 g
0%
Proszek do pieczenia
/g
15.0 g
0%
Olej
/ml
0.0 ml
0%
Sos
Papryka zielona
/g
60.0 g
0%
Ananas
/g
250.0 g
0%
Knorr Sunshine Chili Słodko-pikantny sos 1 l
/ml
100.0 ml
0%

Ketchup
/g
100.0 g
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
5.0 ml
0%

Cukier
/g
45.0 g
0%
Ocet ryżowy
/ml
15.0 ml
0%
Pędy bambusa (puszka)
/g
40.0 g
0%
Marchew
/g
60.0 g
0%
Cebula
/g
40.0 g
0%
Skrobia kukurydziana
/g
25.0 g
0%
Dymka
/g
22.0 g
0%
Woda
/ml
650.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Pierś z kurczaka 1.5 kg
-
Woda gazowana 500.0 ml
-
Mąka 350.0 g
-
Skrobia kukurydziana 80.0 g
-
Proszek do pieczenia 15.0 g
-
Olej
Sos
-
Papryka zielona 60.0 g
-
Ananas 250.0 g
-
Ketchup 100.0 g
-
Cukier 45.0 g
-
Ocet ryżowy 15.0 ml
-
Pędy bambusa (puszka) 40.0 g
-
Marchew 60.0 g
-
Cebula 40.0 g
-
Skrobia kukurydziana 25.0 g
-
Dymka 22.0 g
-
Woda 650.0 ml
-
Mięso
- Mięso pokrój w dużą kostkę, obtocz w skrobi kukurydzianej.
- Z mąki, wody gazowanej i proszku do pieczenia przygotuj gęste ciasto.
- Kurczaka zanurz w panierce, a następnie smaż w głębokim tłuszczu.
-
Sos
- Sos sporządź, łącząc ketchup, ocet ryżowy, Ketjap Manis, Sunshine Chili, wodę i cukier.
- Wszystko zagotuj i zagęść skrobią kukurydzianą.
- Warzywa: marchew, cebulę i paprykę pokrój w paski i podsmaż, wymieszaj z ananasem i pędami bambusa, a następnie połącz z sosem.
-
Podanie
- Sos do mięsa możesz podać w osobnym naczyniu lub przed podaniem wymieszaj go z mięsem i posyp posiekaną cebulą.