Kurczak Jamaican Jerk
Używanie papryki chili i soku z cytrusów skrusza mięso, a jednocześnie pozwala zachować jego soczystość.

Składniki
Kurczak Jamaican Jerk
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kurczak
Kurczak cały
/kg
4.8 kg
0%
Marynata
Knorr Professional Marynata do drobiu 0,7 kg
/g
45.0 g
0%

Goździki utarte w moździerrzu
/cu
16.0 cu
0%
Cynamon, Gałka Muszkatołowa, Tymianek Do Smaku
/
0.0
0%
Sól morska
/g
20.0 g
0%
Cukier brązowy
/g
15.0 g
0%
Bejca
Oliwa z oliwek
/ml
140.0 ml
0%
Sok z pomarańczy
/ml
50.0 ml
0%
Skórka z pomarańczy 2 szt.
/g
0.0 g
0%
Papryka chili świeża kosteczka
/g
21.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kurczak
-
Kurczak cały 4.8 kg
Marynata
-
Goździki utarte w moździerrzu 16.0 cu
-
Cynamon, Gałka Muszkatołowa, Tymianek Do Smaku
-
Sól morska 20.0 g
-
Cukier brązowy 15.0 g
Bejca
-
Oliwa z oliwek 140.0 ml
-
Sok z pomarańczy 50.0 ml
-
Skórka z pomarańczy 2 szt.
-
Papryka chili świeża kosteczka 21.0 g
-
Kurczak
- Kurczaka z kością podziel na części.
-
Marynata
- Wszystkie suche składniki marynaty wymieszaj i przypraw nimi kurczaka.
-
Bejca
- Wymieszaj oliwę z sokiem i skórką z pomarańczy oraz chili. Bejcą zalej kurczaka i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
-
Przygotowanie
- Kurczak przed obórką termiczną powinien mieć temperaturę pokojową. Smaż, piecz lub grilluj do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości, a skórka będzie chrupiąca. Efekt mocno przypieczonej skórki jest charakterystyczny dla tego dania.