Kurczak duszony w winie z winogronami
Przygotowując gratin, pamiętaj, by nie płukać ziemniaków. Wypłukanie ich sprawi, że pozbędziesz się całej skrobi, która dodatkowo łączy je w tej zapiekance.

Składniki
Kurczak duszony w winie z winogronami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kurczak w winie
Udka z kurczaka (10 szt.)
/kg
3.0 kg
0%
Czerwone wino wytrawne
/l
1.4 l
0%
Liść laurowy
/szt.
5.0 szt.
0%
Ziele angielskie
/szt.
10.0 szt.
0%
Rozmaryn świeży
/gałązki
2.0 gałązki
0%
Czosnek
/ząbków
5.0 ząbków
0%
Mąka do oprószenia
/g
0.0 g
0%
Olej do smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Marchew
/g
300.0 g
0%
Pietruszka
/g
200.0 g
0%
Woda
/l
1.0 l
0%
Winogrona
/g
400.0 g
0%
Przyprawy: sól i pieprz
/g
0.0 g
0%
Cebula
/g
250.0 g
0%
Gratin z batatów i ziemniaków
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
150.0 ml
0%
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l
/ml
150.0 ml
0%
Gałka muszkatołowa
/g
0.0 g
0%
Ziemniaki obrane
/g
500.0 g
0%
Bataty, obrane
/g
700.0 g
0%
Cebula
/g
300.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
300.0 ml
0%
Bułka tarta
/g
50.0 g
0%
Podanie
Majeranek świeży
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kurczak w winie
-
Udka z kurczaka (10 szt.) 3.0 kg
-
Czerwone wino wytrawne 1.4 l
-
Liść laurowy 5.0 szt.
-
Ziele angielskie 10.0 szt.
-
Rozmaryn świeży 2.0 gałązki
-
Czosnek 5.0 ząbków
-
Mąka do oprószenia
-
Olej do smażenia
-
Marchew 300.0 g
-
Pietruszka 200.0 g
-
Woda 1.0 l
-
Winogrona 400.0 g
-
Przyprawy: sól i pieprz
-
Cebula 250.0 g
Gratin z batatów i ziemniaków
-
"Śmietanka" roślinna 30% 150.0 ml
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 150.0 ml
-
Gałka muszkatołowa
-
Ziemniaki obrane 500.0 g
-
Bataty, obrane 700.0 g
-
Cebula 300.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 300.0 ml
-
Bułka tarta 50.0 g
Podanie
-
Majeranek świeży
-
Kurczak w winie
- Udka z kurczaka przekrój razem z kością na trzy części.
- Zalej winem, dodaj pokruszone liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie, gałązki rozmarynu i pokrojone ząbki czosnku.
- Kurczaki marynuj minimum 12 godzin, odsącz na papierowych ręcznikach, oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa i cebulę pokrojone w kostkę.
- W międzyczasie Sos pieczeniowy połącz z wodą i zagotuj. Wino po marynowaniu zredukuj.
- Obsmażone składniki zalej zredukowanym winem i sosem pieczeniowym, duś około 15 minut pod przykryciem, po tym czasie dodaj kulki winogron i duś kolejne 15 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Gratin z batatów i ziemniaków
- Ramę Cremefine 31% wymieszaj z Ramą 24% i gałką muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.
- Ziemniaki i bataty pokrój w cienkie plasterki, nie płucz.
- Cebulę pokrój w piórka i zasmaż.
- Ziemniaki i cebulę wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Blachę GN ½ o wysokości 6 cm wysmaruj Ramą Culinesse, obsyp bułką tartą lub wyłóż pergaminem, włóż masę ziemniaczaną.
- Piecz w temperaturze 150°C przez około 45 minut.
-
Podanie
- Podawaj trzy elementy kurczaka razem z sosem i warzywami oraz gratin z batatów i ziemniaków, udekorowane listkami świeżego majeranku.