+

Kurczak w winie

Gratin z batatów i ziemniaków

  • Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 150.0 ml
  • Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 150.0 ml
  • Gałka muszkatołowa
  • Ziemniaki obrane 500.0 g
  • Bataty, obrane 700.0 g
  • Cebula 300.0 g
  • Rama Culinesse Profi 0,9 l 300.0 ml
  • Bułka tarta 50.0 g

Podanie

  • Majeranek świeży
  1. Kurczak w winie

    • Udka z kurczaka przekrój razem z kością na trzy części.
    • Zalej winem, dodaj pokruszone liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie, gałązki rozmarynu i pokrojone ząbki czosnku.
    • Kurczaki marynuj minimum 12 godzin, odsącz na papierowych ręcznikach, oprósz mąką i obsmaż na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa i cebulę pokrojone w kostkę.
    • W międzyczasie Sos pieczeniowy połącz z wodą i zagotuj. Wino po marynowaniu zredukuj.
    • Obsmażone składniki zalej zredukowanym winem i sosem pieczeniowym, duś około 15 minut pod przykryciem, po tym czasie dodaj kulki winogron i duś kolejne 15 minut.
    • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Gratin z batatów i ziemniaków

    • Ramę Cremefine 31% wymieszaj z Ramą 24% i gałką muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.
    • Ziemniaki i bataty pokrój w cienkie plasterki, nie płucz.
    • Cebulę pokrój w piórka i zasmaż.
    • Ziemniaki i cebulę wymieszaj z pozostałymi składnikami.
    • Blachę GN ½ o wysokości 6 cm wysmaruj Ramą Culinesse, obsyp bułką tartą lub wyłóż pergaminem, włóż masę ziemniaczaną.
    • Piecz w temperaturze 150°C przez około 45 minut.
  3. Podanie

    • Podawaj trzy elementy kurczaka razem z sosem i warzywami oraz gratin z batatów i ziemniaków, udekorowane listkami świeżego majeranku.