Kremowe ziemniaki z boczkiem zapiekane z serem brie, podane z sałatą i orzechowym vinaigrette
Ciekawa alternatywa dla klasycznej zapiekanki ziemniaczanej. Inspiracja ta pochodzi z regionu Savoy w Alpach Francuskich. Tam, oryginalnie do tego dania, wykorzystuje się ser Reblochon.

Składniki
Kremowe ziemniaki z boczkiem zapiekane z serem brie, podane z sałatą i orzechowym vinaigrette
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Zapiekanka
Ziemniaki(obrane)
/kg
2.0 kg
0%
Sól, Pieprz, Gałka Do Smaku
/
0.0
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 lDo smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Boczek wędzony(julienne)
/g
300.0 g
0%
Cebula(piórka)
/g
200.0 g
0%
Sos
Sos biały Knorr 0,95 kg
/g
50.0 g
0%

Woda
/ml
400.0 ml
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
50.0 ml
0%
SólDo smaku
/g
0.0 g
0%
Ser brie
/kg
1.0 kg
0%
Vinaigrette orzechowy
Orzechy laskowe(drobno zmikowane)
/g
50.0 g
0%
Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Woda
/ml
250.0 ml
0%
Ocet balsamiczny
/ml
15.0 ml
0%
Olej
/ml
50.0 ml
0%
Syrop orzechowy
/ml
100.0 ml
0%
Podanie
Bukiet sałat
/g
500.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Zapiekanka
-
Ziemniaki(obrane) 2.0 kg
-
Sól, Pieprz, Gałka Do Smaku
-
Rama Culinesse Profi 0,9 lDo smażenia
-
Boczek wędzony(julienne) 300.0 g
-
Cebula(piórka) 200.0 g
Sos
-
Woda 400.0 ml
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 50.0 ml
-
SólDo smaku
-
Ser brie 1.0 kg
Vinaigrette orzechowy
-
Orzechy laskowe(drobno zmikowane) 50.0 g
-
Oliwa 50.0 ml
-
Woda 250.0 ml
-
Ocet balsamiczny 15.0 ml
-
Olej 50.0 ml
-
Syrop orzechowy 100.0 ml
Podanie
-
Bukiet sałat 500.0 g
-
Zapiekanka
- Ziemniaki pokrój w plastry, dopraw do smaku i wstaw do pieca na około 20 minut.
- Oddzielnie podsmaż na Ramie Culinesse boczek i cebulę.
- Podsmażone składniki wymieszaj z ziemniakami i umieść w porcelanowych foremkach.
-
Sos
- Sos biały połącz z wodą i zagotuj, zabiel Ramą 15%, dopraw solą. Sosem skrop zapiekankę, na wierzchu umieść ser brie przekrojony w poprzek, tak by skórka od sera leżała na podsmażonych składnikach.
- Całość zapiecz w piekarniku.
-
Vinaigrette orzechowy
- 30 g orzechów wymieszaj z oliwą.
- Sos sałatkowy połącz z wodą, octem, olejem, syropem i wymieszaj. Dodaj orzechy w oliwie i ponownie wymieszaj.
-
Podanie
- Zapieczone ziemniaki z serem brie podawaj z bukietem sałat i orzechowym vinaigrette.
- W celu dekoracji całość posyp pozostałą ilością zmiksowanych orzechów.