+

Zapiekanka

  • Ziemniaki(obrane) 2 kg
  • Sól, pieprz, gałka Do smaku
  • Boczek wędzony(julienne) 300 g
  • Cebula(piórka) 200 g

Sos

  • Woda 400 ml
  • SólDo smaku
  • Ser brie 1 kg

Vinaigrette orzechowy

  • Orzechy laskowe(drobno zmikowane) 50 g
  • Oliwa 50 ml
  • Woda 250 ml
  • Ocet balsamiczny 15 ml
  • Olej 50 ml
  • Syrop orzechowy 100 ml

Podanie

  • Bukiet sałat 500 g
  1. Zapiekanka

    • Ziemniaki pokrój w plastry, dopraw do smaku i wstaw do pieca na około 20 minut.
    • Oddzielnie podsmaż na Ramie Culinesse boczek i cebulę.
    • Podsmażone składniki wymieszaj z ziemniakami i umieść w porcelanowych foremkach.
  2. Sos

    • Sos biały połącz z wodą i zagotuj, zabiel Ramą 15%, dopraw solą. Sosem skrop zapiekankę, na wierzchu umieść ser brie przekrojony w poprzek, tak by skórka od sera leżała na podsmażonych składnikach.
    • Całość zapiecz w piekarniku.
  3. Vinaigrette orzechowy

    • 30 g orzechów wymieszaj z oliwą.
    • Sos sałatkowy połącz z wodą, octem, olejem, syropem i wymieszaj. Dodaj orzechy w oliwie i ponownie wymieszaj.
  4. Podanie

    • Zapieczone ziemniaki z serem brie podawaj z bukietem sałat i orzechowym vinaigrette.
    • W celu dekoracji całość posyp pozostałą ilością zmiksowanych orzechów.
+