+

Dorsz

  • Polędwica z dorsza bez skóry 500 g
  • Woda 500 ml
  • Sól 40 g
  • Cytryna (szt.) 1 cu

Krem

  • Oliwa 40 ml
  • Cebula, kostka 80 g
  • Czosnek, posiekany 20 g
  • Krewetki całe 20 cu
  • Por, kawałki 30 g
  • Marchew, kostka 100 g
  • Seler, kostka 50 g
  • Ouzo 50 ml
  • Liść laurowy 2 cu
  • Tymianek świeży 3 gałązki
  • Wino białe wytrawne 150 ml
  • Miód 30 g
  • Musztarda 10 g
  • Woda 1.5 l
  • Pieprz biały do smaku

Knedelki z puree

  • Woda 400 ml
  • Ser Cheddar 30 g
  • Wędzone masło 40 g

Pianka

  • Natka pietruszki 10 g
  • Czosnek 10 g
  • Mleko 250 ml
  • Sok z limonki 1 łyżeczka
  • Lecytyna 2 g

Podanie

  • Krewetki, oczyszczone 20 cu
  • Ciasto filo 1 cu
  1. Dorsz

    • Z wody i soli przygotuj solankę, włóż do niej kawałki dorsza i odstaw na pół godziny.
    • Następnie wyjmij rybę z solanki i osusz.
    • Usmaż skrapiając sokiem z cytryny.
  2. Krem

    • Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj krewetki i warzywa. Całość smaż.
    • Wlej ouzo i flambiruj, dodaj koncentrat pomidorowy, liść i tymianek.
    • Dodaj wino, miód, musztardę i redukuj przez chwilę, zalej wodą, gotuj na wolnym ogniu do odparowania części płynu.
    • Całość zmiksuj w termomiksie i przetrzyj przez sito.
    • Dodaj Ramę 15%, gotuj na wolnym ogniu i dopraw do smaku.
  3. Knedelki z puree

    • Wodę zagotuj, odstaw do wystygnięcia do otrzymania temperatury 80⁰C, dodaj puree i krótko mieszaj.
    • Następnie dodaj starty ser i wędzone masło, wymieszaj łopatką.
    • Łyżkami uformuj knedelki.
  4. Pianka

    • Posiekaj natkę pietruszki i czosnek.
    • Mleko podgrzej z pietruszką, czosnkiem i sokiem z limonki, następnie zmiksuj i przecedź.
    • Dodaj lecytynę i miksuj do uzyskania pianki.
  5. Podanie

    • Oczyszczone krewetki przekrój wzdłuż, dopraw i obsmaż.
    • Z ciasta filo wykrój krążki i upiecz bez nawiewu.
    • Na talerzu ułóż kawałek usmażonego dorsza, knedelek z puree, obsmażone krewetki, krążek z ciasta filo i delikatnie wlej krem.
    • Krem udekoruj pianką i mikro kiełkami.
+