Menu
+

Krem z ziemniaków i pomidorów:

Dekoracja:

  1. Krem z ziemniaków i pomidorów:

    • Bataty obierz, pokrój w duże cząstki, wymieszaj z częścią oliwy. Umieść na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25 minut w temperaturze 170⁰C aż do lekkiego zrumienienia, jeśli składniki zbyt szybko się rumienią zmniejsz temperaturę.
    • Na pozostałej części oliwy podsmaż marchew pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. W ostatniej fazie dodaj pastę curry i delikatnie zasmaż. Całość zalej wodą, dodaj esencję warzywną i gotuj chwilę na wolnym ogniu.
    • Gotujący się wywar wzbogać pomidorami Polparicca Knorr i upieczonymi ziemniakami. Gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu.
    • Zupę zmiksuj na krem, dopraw do smaku Esencją Umami Knorr Professional oraz szczyptą soli.
    • Jeśli podczas gotowania odparowało zbyt dużo wywaru to uzupełnij wodą, tak by uzyskać konsystencję kremu.
  2. Dekoracja:

    • Pestki dyni upal na suchej patelni.
    • Ciabattę pokrój w cienkie kromki, delikatnie przesmaruj z jednej strony Primerbą czerwone Pesto. Umieść na chwilę w nagrzanym do 200⁰C piekarniku tak, by powstały chrupkie, rumiane grzanki.
  3. Podanie:

    • Krem ze słodkich ziemniaków i pomidorów umieść w głębokim naczyniu.
    • Posyp upalonymi pestkami dyni, dodaj ziołową grzankę i listki pietruszki. Dodatkowo możesz skropić oliwą dyniową.