+

Krem

  • Woda 3 l
  • Groszek zielony mrożony 2 kg
  • Mięta świeża 4 gałązki
  • Sól do smaku
  • Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 150 ml
  • Masło 125 g

Podanie

  • Ser Feta 100 g
  1. Krem

    • Zagotuj wodę z solą i wrzuć do niej zamrożony groszek.
    • Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut, aż groszek zmięknie, lecz nie straci koloru.
    • Gorący groszek odcedź, pozostaw jeden litr wywaru.
    • Następnie przełóż groszek do blendera i miksuj na gładką masę dodając Esencje bulionu warzywnego, zimne masło i miętę.
    • Na koniec dodaj litr wywaru oraz Ramę 15%. Wymieszaj.
  2. Podanie

    • Każdą porcje posyp pokruszonym serem feta.
    • Udekoruj według uznania.