+

Krem

  • Seler naciowy 400 g
  • Cebula 200 g
  • Seler, kostka 1 kg
  • Olej 80 ml
  • Woda 2.5 l
  • Sól, cukier
  • Cytryna

Oliwa z kolendry

  • Oliwa z wytłoczyn 100 ml
  • Kolendra świeża 50 g

Podanie

  • Oliwa z kolendry Do dekoracji
  • Cebula prażona Do dekoracji
  1. Krem

    • Seler naciowy oczyść z łyka i pokrój wraz z cebulą w kostkę, dodaj seler, zasmaż i zalej wodą.
    • Warzywa duś do miękkości, a następnie zmiksuj.
    • Przecedź przez sito (czapka chińczyka), wsyp puree ziemniaczane i mleko kokosowe.
    • Całość zmiksuj na gładki krem, na końcu dopraw solą, cukrem i cytryną do smaku.
  2. Oliwa z kolendry

    • Oliwę podgrzej do temperatury 45°C, zmiksuj z kolendrą i przecedź przez bardzo drobne sito.

  3. Podanie

    • Krem wyporcjuj, udekoruj oliwą z kolendry i prażoną cebulą.