+

Krem

  • Ziemniaki 600 g
  • Oliwa 30 ml
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Por 50 g
  • Woda 1 l
  • Chrzan 20 g
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz biały do smaku
  • Masło 60 g

Wędzone masło

  • Masło 100 g
  • Wiórki do wędzenia

Knedelki z puree

  • Woda 400 ml
  • Ser Cheddar 30 g
  • Szczypiorek 20 g
  • Wędzone masło 40 g

Podanie

  • Jaja przepiórcze 30 cu
  • Chipsy z wędzonego boczku 10 cu
  • Olej z pestek dyni do dekoracji
  • Pestki dyni do dekoracji
  • Mikro bazylia do dekoracji
  • Mikro seler do dekoracji
  1. Krem

    • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
    • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozdrobnij, a por pokrój w plasterki.
    • Wymieszaj ziemniaki z oliwą. Na blachę G/N połóż pergamin, na nim rozsyp ziemniaki i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 200⁰C.
    • Po kilku minutach dodaj cebulę, czosnek i por, wymieszaj i zapiekaj do uzyskania złotego koloru.
    • Całość przełóż do garnka, zalej wodą.
    • Dodaj starty chrzan, rosół z kury i przyprawy. Gotuj przez chwilę, dodaj Ramę 31% i gotuj do miękkości.
    • Następnie całość przelej do termomiksu i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
    • Pod koniec miksowania dodaj kostki zimnego masła.
    • Krem dopraw do smaku.
  2. Wędzone masło

    • Do wysokiego G/N wsyp wiórki drewna, na nich postaw stojaczek, a na nim naczynie z masłem.
    • Górę szczelnie przykryj i wędź przez około 3 godziny.
  3. Knedelki z puree

    • Wodę zagotuj, odstaw do wystygnięcia do otrzymania temperatury 80⁰C, dodaj puree i krótko mieszaj.
    • Następnie dodaj starty ser i wędzone masło, wymieszaj łopatką.
    • Łyżkami uformuj knedelki.
  4. Podanie

    • Na talerzu ułóż trzy knedelki z puree, wlej krem.
    • Udekoruj chipsami z ziemniaków i boczku, sadzonymi przepiórczymi jajkami, oliwą i kiełkami.
+