Krem Parmezanowy z olejem z czosnku i chipsami szalotkowymi
Propozycja na wykwintną zupę.

Składniki
Krem Parmezanowy z olejem z czosnku i chipsami szalotkowymi
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Bulion
Szalotka
/g
120.0 g
0%
Włoszczyzna
/g
700.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
30.0 ml
0%
Woda
/l
3.0 l
0%
Esencja bulionu wołowego Knorr Professional 1 l
/ml
80.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Liść laurowy
/cu
3.0 cu
0%
Ziele angielskie
/cu
5.0 cu
0%
Tymianek świeży
/gałązka
1.05 gałązka
0%
Goździki
/g
0.0 g
0%
Krem parmezanowy
Zasmażka jasna Knorr 1 kg
/g
160.0 g
0%

Ser Parmezan tarty
/g
500.0 g
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
200.0 ml
0%
Gałka muszkatołowa
/g
1.0 g
0%
Cytryna
/ml
0.0 ml
0%
Chipsy
Szalotka
/g
124.0 g
0%
Skrobia ziemniaczana
/g
0.0 g
0%
Olej smakowy
Czosnek
/główki
2.11 główki
0%
Oliwa truflowa
/ml
120.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Bulion
-
Szalotka 120.0 g
-
Włoszczyzna 700.0 g
-
Oliwa z oliwek 30.0 ml
-
Woda 3.0 l
-
Liść laurowy 3.0 cu
-
Ziele angielskie 5.0 cu
-
Tymianek świeży 1.05 gałązka
-
Goździki
Krem parmezanowy
-
Ser Parmezan tarty 500.0 g
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 200.0 ml
-
Gałka muszkatołowa 1.0 g
-
Cytryna
Chipsy
-
Szalotka 124.0 g
-
Skrobia ziemniaczana
Olej smakowy
-
Czosnek 2.11 główki
-
Oliwa truflowa 120.0 ml
-
Bulion
- Szalotkę i obraną włoszczyznę pokrój w paski, zasmaż na oliwie, nie rumieniąc.
- Zalej wodą, dodaj Esencję bulionu wołowego oraz pozostałe przyprawy.
- Bulion gotuj przez 1,5 godziny, a następnie przecedź.
-
Krem parmezanowy
- Do gotowego bulionu dodaj białą zasmażkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień.
- Stopniowo dodawaj starty parmezan, mieszając przez cały czas.
- Następnie dodaj Ramę Cremefine 15% i dopraw gałką muszkatołową oraz cytryną.
-
Chipsy
- Szalotkę pokrój w paski, obtocz w skrobi i usmaż w głębokim tłuszczu do chrupkości.
-
Olej smakowy
- Czosnek w łupinie upiecz w piecu, przekrój na połowę, włóż do worka, zalej olejem truflowym.
- Worki zamknij próżniowo i odstaw na 2 doby.
-
Podanie
- Gotowy krem przelej do talerza. Udekoruj chipsami z szalotki i skrop olejem czosnkowym.