+

Krem drobiowy

  • Kurczak cały 700 g
  • Woda 3000 ml
  • Marchew 140 g
  • Seler 130 g
  • Pietruszka 70 g
  • Por 40 g
  • Limonka 1 cu
  • Sól do smaku
  • Cukier do smaku
  • Mąka 40 g
  • Masło 40 g

Podanie

  • Wakame 50 g
  • Mięso z kurczaka z wywaru 300 g
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia
  1. Krem drobiowy

    • Kurczaka zalej zimną wodą i gotuj razem z warzywami na wolnym ogniu około 1,5 godziny. W trakcie gotowania dopraw do smaku rosołem z kury i pastą curry.
    • Wyjmij mięso i pozostaw do wystudzenia.
    • Pozostałe warzywa zmiksuj. Dodaj Ramę 15%, sok z limonki i przyprawy.
    • Zupę przecedź przez drobne sito, zagęść zasmażką z mąki i masła do uzyskania konsystencji kremu.
  2. Podanie

    • Wystudzone mięso obierz, rozdzielając włókna, i wrzuć je do rozgrzanego głębokiego tłuszczu.
    • Krem drobiowy z żółtym curry podawaj z wodorostami i chrupiącym kurczakiem.