Kopytka z batatów i ricotty w bazyliowym sosie winnym
Najlepszy smak batatów uzyskasz, piekąc je w piecu konwekcyjnym razem ze skórą w temperaturze 150°C.

Składniki
Kopytka z batatów i ricotty w bazyliowym sosie winnym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł7.51
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kopytka
Bataty, upieczone i obrane
/g
600.0 g
0%
Ser Ricotta
/g
300.0 g
0%
Mąka pszenna
/g
400.0 g
0%
Żółtka
/szt.
1.0 szt.
0%
Sól
/g
10.0 g
0%
Sos
Masło
/g
50.0 g
0%
Cebula
/g
100.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
200.0 ml
0%
Śmietanka 30%
/ml
500.0 ml
0%
Knorr Professional Primerba bazyliowa 0,34 kg
/g
60.0 g
0%

Bez laktozy
Nie Zawierają Alergenów
Bazylia świeża
/g
15.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kopytka
-
Bataty, upieczone i obrane 600.0 g
-
Ser Ricotta 300.0 g
-
Mąka pszenna 400.0 g
-
Żółtka 1.0 szt.
-
Sól 10.0 g
Sos
-
Masło 50.0 g
-
Cebula 100.0 g
-
Wino białe wytrawne 200.0 ml
-
Śmietanka 30% 500.0 ml
-
Bazylia świeża 15.0 g
-
Kopytka
- Przygotuj purée z zimnych batatów, połącz z serem ricotta i pozostałymi składnikami.
- W razie konieczności dodaj lub zmniejsz ilość mąki.
- Z powstałego ciasta uformuj kopytka.
- Przed podaniem ugotuj 1 porcję na próbę.
-
Sos
- Na maśle zasmaż cebulę, zalej winem, dodaj śmietankę i Primerbę.
- Gotuj na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem dodaj świeżą bazylię i zmiksuj.
-
Podanie
- Ugotowane kopytka wymieszaj z sosem i podawaj udekorowane dowolnymi ziołami i suszonymi czarnymi oliwkami.