+

Kopytka

  • Bataty, upieczone i obrane 600 g
  • Ser Ricotta 300 g
  • Mąka pszenna 400 g
  • Żółtka 1 szt
  • Sól 10 g

Sos

  1. Kopytka

    • Przygotuj purée z zimnych batatów, połącz z serem ricotta i pozostałymi składnikami.
    • W razie konieczności dodaj lub zmniejsz ilość mąki.
    • Z powstałego ciasta uformuj kopytka.
    • Przed podaniem ugotuj 1 porcję na próbę.
  2. Sos

    • Na maśle zasmaż cebulę, zalej winem, dodaj śmietankę i Primerbę.
    • Gotuj na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Przed podaniem dodaj świeżą bazylię i zmiksuj.
  3. Podanie

    • Ugotowane kopytka wymieszaj z sosem i podawaj udekorowane dowolnymi ziołami i suszonymi czarnymi oliwkami.

+