+

Wykonanie:

  • Pomarańczy (po obraniu razem z sokiem 800 g) 1300 g
  • Sok z cytryny świeży 40 ml
  • Cukier 500 g
  • Woda 200 ml
  1. Wykonanie:

    • Obierz cienko skórkę z pomarańczy, pokrój w julienne i zalej wrzątkiem.
    • Z obranych pomarańczy wykrój filety i wyciśnij sok.
    • Powstały sok połącz z wodą i cukrem. Dodaj sok z cytryny i kawałki pomarańczy.
    • Gotuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji, a na koniec dodaj julienne.

    Jak sprawdzić, czy konfitura ma odpowiednią konsystencję? Na bardzo zimny talerzyk wyłóż łyżkę gorącej konfitury i odczekaj do wystygnięcia. W ten sposób szybko stwierdzisz, czy konsystencja jest odpowiednia. Pasteryzuj w słoiczkach na sucho. Wstaw do zimnego pieca i nastaw na 130⁰C. Gdy piec osiągnie temperaturę 130⁰C, włóż słoiczki i trzymaj przez 20 minut.