+

Wykonanie:

  • Maliny świeże lub mrożone 700 g
  • Cukier 500 g
  • Woda 300 ml
  • Konfitur-fix 15 g
  • Sok z cytryny świeży 50 ml
  1. Wykonanie:

    • Wodę i cukier wymieszać z konfitur-fixem, następnie zagotować i dodać maliny.
    • Dodać sok z cytryny i gotować przez kilka minut.
    • Odstawić do wystygnięcia.

    Jak sprawdzić, czy konfitura ma odpowiednią konsystencję? Na bardzo zimny talerzyk wyłóż łyżkę gorącej konfitury i odczekaj do wystygnięcia. W ten sposób szybko stwierdzisz, czy konsystencja jest odpowiednia. Pasteryzuj w słoiczkach na sucho. Wstaw do zimnego pieca i nastaw na 130⁰C. Gdy piec osiągnie temperaturę 130⁰C, włóż słoiczki i trzymaj przez 20 minut.

+