Konfitura z imbiru i cytryny

Składniki
Wykonanie:
-
Imbir obrany 700.0 g
-
Cytryna 700.0 g
-
Cukier 500.0 g
-
Woda 500.0 ml
-
Wykonanie:
- Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę, a cytryny wyfiletować.
- Zagotuj wodę z cukrem, dodaj imbir i cytrynę. Gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jak sprawdzić, czy konfitura ma odpowiednią konsystencję? Na bardzo zimny talerzyk wyłóż łyżkę gorącej konfitury i odczekaj do wystygnięcia. W ten sposób szybko stwierdzisz, czy konsystencja jest odpowiednia. Pasteryzuj w słoiczkach na sucho. Wstaw do zimnego pieca i nastaw na 130⁰C.Gdy piec osiągnie temperaturę 130⁰C, włóż słoiczki i trzymaj przez 20 minut.