Konfitowane udko kurczaka z kukurydzianym puree i popcornem

Składniki
Kurczak
-
Udka z kurczaka(10 szt.) 2.5 kg
-
Masło 300 g
Sos
-
Woda 800 ml
Puree
-
Kukurydza konserwowasłodka 2.5 kg
-
Masło
Podanie
-
Popcorn 90 g
Przygotowanie
-
Kurczak
- Udka z kurczaka posyp z obu stron Delikatem.
- Włóż je do G/N i zalej Ramą Culinesse, aż będą całkowicie zanurzone.
- Następnie umieść udka w nagrzanym piecu ustawionym na temperaturę 60°C i konfituj przez około 10 godzin.
- Wyjmij udka z tłuszczu (można usunąć ostatnie drobne kości).
- Przed samym podaniem podpiecz udka krótko i intensywnie na maśle, aż nabiorą koloru.
-
Sos
- Esencję bulionu drobiowego połącz z wodą i zagotuj, zagęść ciemną zasmażką. Całość gotuj przez kilka minut.
-
Puree
- Ziarna kukurydzy gotuj na parze przez około 10 minut. Nieznaczną część ziaren odłóż do późniejszej dekoracji.
- Resztę kukurydzy umieść w Thermomixie i mieszaj w temperaturze 70°C, aż cała masa będzie gładka.
- Dopraw Esencją bulionu warzywnego i dodaj masło dla uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przepuść puree przez sito, tak żeby było całkowicie gładkie.
-
Podanie
- Umieść na talerzu i posyp je kilkoma ziarnami kukurydzy.
- Podpieczone udka połóż na talerzu obok puree.
- Podlej mięso odrobiną sosu i dodaj popcorn.