Konfitowana gęś z rokitnikiem i czarnymi kurkami
Dodając palone masło, nadasz daniu delikatną, orzechową nutę.

Składniki
Konfitowana gęś z rokitnikiem i czarnymi kurkami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Konfitowana gęś
Gęś 2 Szt.
/
0.0
0%
Knorr Delikat Przyprawa do drobiu 0,6 kg
/g
25.0 g
0%

Skórka z pomarańczy
/g
120.0 g
0%
Goździki
/cu
5.0 cu
0%
Anyż gwiazdki
/cu
3.0 cu
0%
Tłuszcz gęsi do konfitowania
/g
0.0 g
0%
Kora cynamonowa
/cu
1.0 cu
0%
Bób z palonym masłem
Bób 700 G
/
0.0
0%
Knorr 1-2-3 Rosół z kury 1 kg
/g
0.0 g
0%
Masło
/g
200.0 g
0%
Sos z rokitnika i czarnych kurek
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Kurki czarne suszone
/g
2.0 g
0%
Olej do smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Szalotka kostka
/g
50.0 g
0%
Liść laurowy
/cu
1.0 cu
0%
Żubrówka
/ml
100.0 ml
0%
Rokitnik, Pasta 50 G
/
0.0
0%
Masło Do Zagęszczenia
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Konfitowana gęś
-
Gęś 2 Szt.
-
Skórka z pomarańczy 120.0 g
-
Goździki 5.0 cu
-
Anyż gwiazdki 3.0 cu
-
Tłuszcz gęsi do konfitowania
-
Kora cynamonowa 1.0 cu
Bób z palonym masłem
-
Bób 700 G
-
Knorr 1-2-3 Rosół z kury 1 kg
-
Masło 200.0 g
Sos z rokitnika i czarnych kurek
-
Woda 500.0 ml
-
Kurki czarne suszone 2.0 g
-
Olej do smażenia
-
Szalotka kostka 50.0 g
-
Liść laurowy 1.0 cu
-
Żubrówka 100.0 ml
-
Rokitnik, Pasta 50 G
-
Masło Do Zagęszczenia
-
Konfitowana gęś
- Gęsi podziel na części i przypraw Delikatem do drobiu. Odstaw na kilka godzin.
- Skórkę z pomarańczy pokrój w kostkę, zasmaż na oleju, dodaj rozdrobnione pozostałe przyprawy i podsmaż, zalej tłuszczem. Gęsi umieść w tłuszczu tak, by były przykryte.
- Konfituj w temperaturze 90⁰C przez ok. 6 godzin.
-
Bób z palonym masłem
- Bób ugotuj w rosole. W szerokim rondlu rozgrzewaj masło do momentu uzyskania orzechowego aromatu. Dodaj ugotowany bób i przesmaż.
- Dopraw do smaku Rosołem z kury.
-
Sos z rokitnika i czarnych kurek
- Sos pieczeniowy połącz z wodą i zagotuj.
- Czarne kurki sparz wrzątkiem, odcedź i pokrój w drobną kostkę.
- Na oleju podsmaż szalotkę z liściem laurowym.
- Podlej żubrówką i zredukuj, zalej sosem, dodaj pastę z rokitnika i chwilę gotuj na wolnym ogniu.
- Całość zmiksuj, dodaj kurki i chwilę gotuj. Sos zagęść kostkami zimnego masła.
-
Podanie
- Gęś z bobem oraz sosem z rokitnika i czarnych kurek. Dobrym dodatkiem będzie gratin z batatów i ziemniaków.
- Udekoruj chipsami z ziemniaków i ziołami.