+

Konfitowana gęś

Bób z palonym masłem

Sos z rokitnika i czarnych kurek

  1. Konfitowana gęś

    • Gęsi podziel na części i przypraw Delikatem do drobiu. Odstaw na kilka godzin.
    • Skórkę z pomarańczy pokrój w kostkę, zasmaż na oleju, dodaj rozdrobnione pozostałe przyprawy i podsmaż, zalej tłuszczem. Gęsi umieść w tłuszczu tak, by były przykryte.
    • Konfituj w temperaturze 90⁰C przez ok. 6 godzin.
  2. Bób z palonym masłem

    • Bób ugotuj w rosole. W szerokim rondlu rozgrzewaj masło do momentu uzyskania orzechowego aromatu. Dodaj ugotowany bób i przesmaż.
    • Dopraw do smaku Rosołem z kury.


  3. Sos z rokitnika i czarnych kurek

    • Sos pieczeniowy połącz z wodą i zagotuj.
    • Czarne kurki sparz wrzątkiem, odcedź i pokrój w drobną kostkę.
    • Na oleju podsmaż szalotkę z liściem laurowym.
    • Podlej żubrówką i zredukuj, zalej sosem, dodaj pastę z rokitnika i chwilę gotuj na wolnym ogniu.
    • Całość zmiksuj, dodaj kurki i chwilę gotuj. Sos zagęść kostkami zimnego masła.
  4. Podanie

    • Gęś z bobem oraz sosem z rokitnika i czarnych kurek. Dobrym dodatkiem będzie gratin z batatów i ziemniaków.
    • Udekoruj chipsami z ziemniaków i ziołami.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.