+

Kofta

  • Jagnięcina mielona (udziec) 1.5 kg
  • Cebula (kostka) 100 g
  • Czosnek 15 g
  • Chili
  • Kumin
  • Kolendra mielona
  • Gorczyca mielona
  • Miks posiekanych ziół (mięta, kolendra) 5 g
  • Oliwa z oliwek 80 ml
  • Woda 120 ml
  • Sól

Do obtoczenia

  • Natka pietruszki 15 kg

Sałatka

Sos miętowy

Podanie

  • Chlebki Pita 10 szt
  1. Kofta

    • Do zmielonego mięsa dodaj cebulę, posiekany czosnek, przyprawy, zioła, oliwę, wodę i dobrze wymieszaj.
    • Uformuj małe kulki. Nabij na szpikulce i zgrilluj.
    • Przed podaniem obtocz w drobno posiekanej natce pietruszki.
  2. Do obtoczenia

  3. Sałatka

    • Warzywa pokrój, wymieszaj, dodaj suchy Sos sałatkowy grecki, cukier, oliwę i pozostałe składniki.

  4. Sos miętowy

    • Sparzone liście mięty zmiksuj z dodatkiem oliwy na gładką pastę.
    • Połącz z Majonezem Yofresh.
  5. Podanie

    • Kofty podawaj z grillowanym pieczywem pita, sałatką oraz miętowym sosem.
+