Klasyczne Tiramisu w nowoczesnej odsłonie
Dekonstrukcja klasycznego włoskiego deseru, jakim jest tiramisu.

Składniki
Gąbka kawowa
-
Jaja 3 cu
-
Mąka pszenna 55 g
-
Kawa espresso 25 ml
-
Kawa rozpuszczalna 20 g
-
Cukier puder 50 g
-
Sól 2 g
Mascarpone
-
Ser Mascarpone 600 g
-
Rama Cremefine Profi Wielofunkcyjna (31%) 1 l 100 ml
-
Cukier puder 150 g
Galaretka Amaretto
-
Likier Amaretto 300 ml
Perfekcyjne żółtko
-
Żółtko jaja kurzego z wolnego chowu 4 cu
-
Gąbka kawowa
- Do blendera kielichowego włóż wszystkie składniki gąbki kawowej, miksuj przez 2-3 minut, następnie przelej do syfonu (z 2 nabojami) i wyporcjuj na ¾ wysokości papierowego kubka.
- Całość wstaw do mikrofalówki na moc 800 Watt i ogrzewaj przez minutę, aż masa nie będzie surowa. Gąbkę pozostaw do wystygnięcia, następnie, wytnij nożem z kubeczka i wyporcjuj.
-
Mascarpone
- Ramę 31% ubij z cukrem pudrem i połącz z roztartym mascarpone na jednolitą gładką masę.
- Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego, zakończonego ściętą końcówką, wystudź w lodówce.
-
Galaretka Amaretto
- Połowę Amaretto podgrzej w garnku i połącz z Auszpikiem, rozpuść. Następnie dodaj pozostałą część likieru.
- Gęstniejącą galaretkę przelej na płaską powierzchnię, tak by grubość galaretki nie przekraczała 2 mm. Pozostaw do stężenia.
- Następnie pokrój w paski o szerokości makaronu tagliatelle i zwiń w rulonik.
-
Perfekcyjne żółtko
- Jajko gotuj przez 1 godzinę w temperaturze 65°C, a następnie wystudź.
- Rozbij skorupkę pozostawiając jajka w środku, pod bieżącą wodą wypłucz białka, tak by nie uszkodzić żółtek.
- Żółtko przełóż do miski, łyżką rozetrzyj na jednolitą masę i użyj do dekoracji deseru.
-
Podanie
- Na talerzu wyporcjuj kremowy ser, żółtko i galaretkę.
- Całość udekoruj gąbka kawową i jadalnymi kwiatami.