Klasyczne żeberka BBQ
Pamiętaj żeby przed marynowaniem zdjąć z żeberek błonę. Umożliwi to sprawniejsze doprawienie mięsa.

Składniki
Klasyczne żeberka BBQ
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Żeberka
Żeberka wieprzowe
/kg
3.0 kg
0%
Woda
/l
9.0 l
0%
Sól
/g
100.0 g
0%
Cukier brązowy
/g
20.0 g
0%
Glazura
Czosnek mielony
/g
10.0 g
0%
Cukier brązowy
/g
50.0 g
0%
Whisky
/ml
50.0 ml
0%
Hellmann's Ketchup 5 kg
/ml
25.0 ml
0%

Sos Worcestershire 20 Ml
/
0.0
0%
Chili w proszku
/g
2.0 g
0%
Gorczyca Mielona 5 G
/
0.0
0%
Kolendra Mielona 5 G
/
0.0
0%
Aromat Wędzarniczy W Płynie 5 Ml
/
0.0
0%
Tabasco
/ml
3.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Żeberka
-
Żeberka wieprzowe 3.0 kg
-
Woda 9.0 l
-
Sól 100.0 g
-
Cukier brązowy 20.0 g
Glazura
-
Czosnek mielony 10.0 g
-
Cukier brązowy 50.0 g
-
Whisky 50.0 ml
-
Sos Worcestershire 20 Ml
-
Chili w proszku 2.0 g
-
Gorczyca Mielona 5 G
-
Kolendra Mielona 5 G
-
Aromat Wędzarniczy W Płynie 5 Ml
-
Tabasco 3.0 ml
-
Żeberka
- Żeberka oczyść, zdejmij błonę i wyporcjuj.
- 5 litrów wody połącz z solą i cukrem, dodaj żeberka i odstaw do lodówki na 24 godziny, następnie wyjmij z solanki i wypłucz.
- Do 4 litrów gorącej wody dodaj Sos pieczeniowy, wymieszaj i zagotuj.
- Do głębokiej blachy G/N włóż żeberka i zalej przygotowanym sosem, przykryj i wstaw do pieca rozgrzanego do 140-150°C i piecz do miękkości. Mięso wyjmij, a powstały sos przecedź i zachowaj do następnej produkcji żeberek.
-
Glazura
- Wszystkie składniki glazury wymieszaj.
- Żeberka grilluj, przewracając i smarując glazurą co jakiś czas.
-
Podanie
- Podawaj z purée ziemniaczanym, sałatką coleslaw i sosem BBQ.