Klasyczna sałatka "Polonaise" przygotowana z polskich składników z dodatkiem smażonego chleba

Składniki
Klasyczna sałatka "Polonaise" przygotowana z polskich składników z dodatkiem smażonego chleba
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sos
Sos sałatkowy ogrodowy Knorr 0,7 kg
/g
25.0 g
0%
 (1).jpg)
Woda
/ml
175.0 ml
0%
Olej
/ml
50.0 ml
0%
Miód
/g
20.0 g
0%
Musztarda gruboziarnista
/g
10.0 g
0%
Koperek świeży
/g
10.0 g
0%
Sałatka
Boczek wędzony, plastry
/cu
20.0 cu
0%
Sałatazielona liść dębu lub masłowa (serca)
/g
300.0 g
0%
Jaja przepiórcze
/cu
20.0 cu
0%
Ser twarogowy
/g
250.0 g
0%
Chleb żytniwiejski tradycyjny
/g
300.0 g
0%
Rzodkiewki
/g
100.0 g
0%
Ogórek zielony(cienkie sztuki)
/g
250.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sos
-
Woda 175.0 ml
-
Olej 50.0 ml
-
Miód 20.0 g
-
Musztarda gruboziarnista 10.0 g
-
Koperek świeży 10.0 g
Sałatka
-
Boczek wędzony, plastry 20.0 cu
-
Sałatazielona liść dębu lub masłowa (serca) 300.0 g
-
Jaja przepiórcze 20.0 cu
-
Ser twarogowy 250.0 g
-
Chleb żytniwiejski tradycyjny 300.0 g
-
Rzodkiewki 100.0 g
-
Ogórek zielony(cienkie sztuki) 250.0 g
-
Sos
- Sos ogrodowy wymieszaj w zimnej wodzie, dodaj miód, musztardę, posiekany koperek, olej i ponownie wymieszaj, odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie wymieszaj ponownie.
- Sos jest gotowy do podania i nie rozwarstwia się.
-
Sałatka
- Plastry boczku grilluj, ułóż na papierowych ręcznikach, aby odsączyć tłuszcz, po wystygnięciu połam na mniejsze kawałki.
- Sałatę rozłóż na liście, jajka przepiórcze usmaż jako sadzone, twaróg delikatnie pokrusz, z pieczywa przygotuj 10 dużych grzanek.
- Rzodkiewki i ogórki pokrój w plastry na tarce karbowanej.
-
Podanie
- Wszystkie składniki odpowiednio ułóż na talerzu i skrop sosem.
- Dekoruj według uznania mikroziołami i kwiatami jadalnymi.