Menu

Składniki

+

Boczek

Sos/ glazura

Łazanki

  • Makaron Tacconlli Knorr Professional 500 g
  • Olej 50.0 ml
  • Cebula 150.0 g
  • Czosnek, posiekany 10.0 g
  • Boczek wędzony 150.0 g
  • Kurki 200.0 g
  • Kapusta młoda 500.0 g
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • Szczypior 20.0 g

Dodatki

  • Miód 20.0 g
  • Mini marchewka 100.0 g
  • Amarantus do dekoracji

Wybór Sosu Demi-Glace Knorr Professional zdecydowanie przyspieszył i ułatwił mi przygotowanie sosu do mięsa gotowanego metodą sous-vide. Wystarczyło, że wlałem go do rondla, podgrzałem, dodałem masło i wymieszałem. Możesz dodać też zielony pieprz i śmietankę

...

Przygotowanie

  1. Boczek

    • Wodę wymieszaj z solą i cukrem. Włóż do niej boczek i wstaw do lodówki na ok. 24 godz.
    • Następnie wyjmij boczek z solanki. Opłucz i osusz. 
    • Posyp Delikatem, zawakuj i wstaw do pieca na parowanie w temp. 82°C na 7 godz. 
    • Po wyjęciu z pieca obciąż, aby się sprasował i odstaw do wystygnięcia. 
    • Boczek pokrój w 3 cm plastry, obsmaż i karmelizuj w przygotowanej glazurze
  2. Sos/ glazura

    • Cukier skrop wodą, aby był wilgotny i zrób ciemny karmel. 
    • Dodaj pozostałe składniki. Gotuj kilka minut, mieszając
  3. Łazanki

    • Makaron ugotuj al’dente, a kapustę pokrój i ugotuj, aby była chrupka. 
    • Boczek pokrój w cienkie plastry i zasmaż. Dodaj cebulę, czosnek i kurki. Smaż przez kilka minut, doprawiając do smaku. 
    • Do zasmażonych składników dodaj odsączoną kapustę i chwilę gotuj. Następnie wymieszaj z ciepłym makarone
  4. Dodatki

    • Karmelizowany boczek podawaj na łazankach, dekorując marchewką glazurowaną na miodzie i amarantusem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza