+

Karkówka

Pieczone bataty

  • Bataty (10 szt.) 3 kg
  • Sól morska 20 g
  • Olej 50 ml

Fasola z szalotką i masłem

Salsa śliwkowa

  • Czerwone wino wytrawne 50 ml
  • Powidła śliwkowe 80 g
  • Miód 30 g
  • Śliwki mrożone 400 g
  • Cebula czerwona (drobna kostka) 111 g
  • Jabłko, obrane (drobna kostka) 70 g
  • Sok z cytryny świeży 10 ml
  • Chili, małe (krążki) 1 szt
  • Kolendra posiekana 10 g
  • Sól, pieprz
  1. Karkówka

    • Karkówkę pokrój na steki, rozgnieć lekko dłonią i natrzyj Marynatą do wieprzowiny, a następnie olejem. Odstaw na kilkanaście minut.
    • Zgrilluj z dwóch stron tak, aby steki były soczyste i kruche.
  2. Pieczone bataty

    • Bataty natrzyj olejem, posyp solą i zawiń w folię aluminiową. Piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180⁰C.
  3. Fasola z szalotką i masłem

    • Fasolę wypłucz, namocz i ugotuj.
    • Szalotkę zeszklij na Ramie Culinesse, dodaj wino i zredukuj do połowy. Następnie dodaj masło i Sos sałatkowy ogrodowy. Mieszaj do połączenia wszystkich składników.
    • Na koniec dodaj fasolę i podgrzej. Dopraw do smaku.
  4. Salsa śliwkowa

    • Wino krótko redukuj, dodaj powidła i ponownie zredukuj. Odstaw do wystygnięcia.
    • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  5. Podanie

    • Ziemniaka natnij na krzyż, dłońmi częściowo zsuń skórę, następnie rozsyp fasolę i ułóż grillowaną karkówkę. Salsę podawaj w osobnym naczyniu. Udekoruj według uznania.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.