Karkówka wołowa w sosie własnym z knedlami, kapustą i chrupiącym bekonem
Klasyczne czeskie knedle gotuje się w osolonej wrzącej wodzie, formując porcyjne kulki. W naszym przepisie zostało to uproszczone, zaproponowaliśmy uformowanie wałka średnicy około 5 cm, zawiniętego szczelnie w folię spożywczą. Ta forma znacznie ułatwi przygotowanie knedli, w szczególności przy cateringach.

Składniki
Karkówka wołowa w sosie własnym z knedlami, kapustą i chrupiącym bekonem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Karkówka wołowa
Karkówka wołowa
/kg
1.5 kg
0%
Sos Demi-Glace Knorr 0,75 kg
/g
30.0 g
0%

Esencja bulionu wołowego Knorr Professional 1 l
/ml
60.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Masło
/g
150.0 g
0%
Zioła (Pietruszka, Majeranek) Do Smaku
/
0.0
0%
Sos
Sos Demi-Glace Knorr 0,75 kg
/g
50.0 g
0%

Knorr Professional Redukcja wołowa do sosów 0,8 kg
/g
40.0 g
0%
Warzywa, kostka (marchew, seler, pietruszka, cebula)
/g
800.0 g
0%
Concentrato di pomodoro (koncentrat pomidorowy 28%-30%) Knorr Professional 4,5kg
/g
100.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Knorr Professional Primerba prowansalska 0,34 kg
/g
15.0 g
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Woda
/l
1.5 l
0%
Wino czerwone
/ml
200.0 ml
0%
Rama Culinesse Profi Do Smażenia
/
0.0
0%
Kapusta włoska zasmażana
Kapusta włoska
/kg
2.0 kg
0%
Cebula
/g
200.0 g
0%
Ocet
/ml
50.0 ml
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
300.0 ml
0%
Aroma Mix maślano-ziołowy Knorr 1,1 kg
/g
30.0 g
0%

Knedle
Bułka pszenna
/cu
20.0 cu
0%
Mleko
/ml
500.0 ml
0%
Jaja
/cu
6.0 cu
0%
Pietruszka zielona
/pęczek
1.0 pęczek
0%
Przyprawa Warzywna Szefa Kuchni Knorr Delikat 1 kg
/g
0.0 g
0%

Chipsy Z Wędzonego Boczku
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Karkówka wołowa
-
Karkówka wołowa 1.5 kg
-
Masło 150.0 g
-
Zioła (Pietruszka, Majeranek) Do Smaku
Sos
-
Knorr Professional Redukcja wołowa do sosów 0,8 kg 40.0 g
-
Warzywa, kostka (marchew, seler, pietruszka, cebula) 800.0 g
-
Woda 1.5 l
-
Wino czerwone 200.0 ml
-
Rama Culinesse Profi Do Smażenia
Kapusta włoska zasmażana
-
Kapusta włoska 2.0 kg
-
Cebula 200.0 g
-
Ocet 50.0 ml
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 300.0 ml
Knedle
-
Bułka pszenna 20.0 cu
-
Mleko 500.0 ml
-
Jaja 6.0 cu
-
Pietruszka zielona 1.0 pęczek
-
Chipsy Z Wędzonego Boczku
-
Karkówka wołowa
- Dopraw karkówkę sosem Demi Glace i posmaruj Esencją bulionu wołowego, dodaj zioła i masło, całość zwakumuj.
- Gotuj w temperaturze 80°C przez 14 godzin w piecu konwekcyjnym lub cyrkulatorze.
-
Sos
- Na rozgrzanym tłuszczu obsmaż warzywa na złoto-brązowy kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy, cały czas zasmażaj. W gorącej wodzie rozprowadź sos Demi Glace i Redukcję wołową.
- Zagotowany sos połącz z podsmażonymi warzywami.
- Dla wzbogacenia smaku dodaj zredukowane czerwone wino, Primerbę prowansalską i sos od gotowania mięsa. Całość gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji sosu. W ostatniej fazie sos przecedź przez drobne sitko.
-
Kapusta włoska zasmażana
- Kapustę włoską poszatkuj i sparz. Na rozgrzanym tłuszczu zasmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj kapustę, cały czas zasmażaj. Zakwaś octem, podlej Ramą Cremefine 15% i duś przez chwilę. Dopraw Aroma Mixem maślano-ziołowym.
-
Knedle
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę.
- Pszenne pieczywo pokrój w dużą kostkę.
- Mleko połącz z żółtkami, posiekaną natką pietruszki i Przyprawą Szefa Kuchni, całość wymieszaj z pokrojonym pieczywem. Dla nadania puszystości dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę przełóż na folię spożywczą, uformuj wałeczki o średnicy około 5-6 cm. Szczelnie zawiń w folię i gotuj w piecu konwekcyjnym w temperaturze 90°C przez około 20 minut.
- Gotując, zwróć uwagę, by używać GN-ów perforowanych.
-
Podanie
- Kark wołowy wyporcjuj, podawaj z przygotowanym sosem, włoską zasmażoną kapustą i pokrojonymi knedlami. Całość udekoruj chipsem z boczku.