Kanapka z szarpanym indykiem, grillowanymi warzywami i guacamole

Składniki
Kanapka z szarpanym indykiem, grillowanymi warzywami i guacamole
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.37
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Indyk
Pierś indyka
/g
900.0 g
0%
Knorr Przyprawa do kurczaka 100% naturalnych składników 0,35 kg
/g
20.0 g
0%

Olej
/ml
30.0 ml
0%
Cebula
/g
150.0 g
0%
Seler naciowy
/g
80.0 g
0%
Czosnek
/ząbki
2.0 ząbki
0%
Tymianek świeży
/gałązki
2.0 gałązki
0%
Woda
/l
1.0 l
0%
Guacamole
Awokado, miekkie, obrane, bez pestki
/g
400.0 g
0%
Sok z limonki
/ml
50.0 ml
0%
Cebula czerwona, drobna kostka
/g
40.0 g
0%
Chili czerwone, drobna kostka
/g
10.0 g
0%
Kolendra, posiekana
/g
10.0 g
0%
Czosnek, obrany
/g
10.0 g
0%
Sól do smaku
/g
0.0 g
0%
Bułki
Mąka
/g
750.0 g
0%
Drożdże świeże
/g
25.0 g
0%
Mleko, ciepłe
/ml
250.0 ml
0%
Cukier
/g
30.0 g
0%
Sól
/g
30.0 g
0%
Jaja
/szt.
5.0 szt.
0%
Masło
/g
100.0 g
0%
Żółtka
/szt.
2.0 szt.
0%
Letnia woda
/ml
20.0 ml
0%
Czarnuszka
/g
20.0 g
0%
Podanie
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/g
200.0 g
0%

Cukinia, grillowana
/g
250.0 g
0%
Sałata rzymska
/liści
10.0 liści
0%
Limonka, plastry
/szt.
2.0 szt.
0%
Cebula czerwona, piklowna
/g
100.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Indyk
-
Pierś indyka 900.0 g
-
Olej 30.0 ml
-
Cebula 150.0 g
-
Seler naciowy 80.0 g
-
Czosnek 2.0 ząbki
-
Tymianek świeży 2.0 gałązki
-
Woda 1.0 l
Guacamole
-
Awokado, miekkie, obrane, bez pestki 400.0 g
-
Sok z limonki 50.0 ml
-
Cebula czerwona, drobna kostka 40.0 g
-
Chili czerwone, drobna kostka 10.0 g
-
Kolendra, posiekana 10.0 g
-
Czosnek, obrany 10.0 g
-
Sól do smaku
Bułki
-
Mąka 750.0 g
-
Drożdże świeże 25.0 g
-
Mleko, ciepłe 250.0 ml
-
Cukier 30.0 g
-
Sól 30.0 g
-
Jaja 5.0 szt.
-
Masło 100.0 g
-
Żółtka 2.0 szt.
-
Letnia woda 20.0 ml
-
Czarnuszka 20.0 g
Podanie
-
Cukinia, grillowana 250.0 g
-
Sałata rzymska 10.0 liści
-
Limonka, plastry 2.0 szt.
-
Cebula czerwona, piklowna 100.0 g
-
Indyk
- Filet z indyka przypraw Przyprawą do kurczaka, obsmaż na oleju, przełóż na blachę G/N.
- Podsmaż pozostałe pokrojone składniki i dołóż do indyka.
- Całość zalej gorącą wodą, przykryj i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 160°C na minimum 100 minut. Za pomocą widelca porozdzielaj włókna mięsa.
-
Guacamole
- Awokado zmiksuj z sokiem z limonki, dodaj pozostałe składniki i utarty czosnek z solą.
-
Bułki
- Z drożdży, części ciepłego mleka, łyżeczki cukru i odrobiny mąki, przygotuj rozczyn o konsystencji kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej do dzieży robota, wsyp sól, cukier i wymieszaj. Kolejno dodaj wyrośnięte drożdże, jajka i pozostałe mleko. Wyrabiaj w mikserze przez ok. 5 minut. Dodaj bardzo miękkie masło i dokładnie wyrób na elastyczne i gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Z ciasta przygotuj 10 bułek, ułóż je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut
- Bułki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z wodą, posyp czarnuszką.
- Wstaw do pieca nagrzanego do temp. 190°C (bez nawiewu) na 12 -15 minut.
-
Podanie
- Bułki przekrój na pół, posmaruj majonezem, ułóż kawałki indyka, dodaj guacamole i pozostałe składniki.