Kanapka BLT z chrupiącym boczkiem
BLT czyli kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem to ukochany posiłek Amerykanów i Brytyjczyków. Co ciekawe, pierwsza receptura na tę kanapkę pojawiła się już w 1903 roku.

Składniki
Kanapka BLT z chrupiącym boczkiem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Bagietka
Bagietkaporcyjna
/cu
10.0 cu
0%
Jaja
/cu
3.0 cu
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
40.0 ml
0%
Dodatki
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/g
450.0 g
0%

Boczek wędzony, parzonyplastry
/g
600.0 g
0%
Sałata rzymska
/g
600.0 g
0%
Pomidory
/g
700.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Bagietka
-
Bagietkaporcyjna 10.0 cu
-
Jaja 3.0 cu
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 40.0 ml
Dodatki
-
Boczek wędzony, parzonyplastry 600.0 g
-
Sałata rzymska 600.0 g
-
Pomidory 700.0 g
-
Bagietka
- Bagietkę przekrój wzdłuż, zamocz w roztrzepanym jajku od strony przecięcia i połóż na patelnię z tłuszczem.
-
Dodatki
- Zgrilluj plastry boczku, przełóż na papierowy ręcznik, by wchłonął tłuszcz.
- Sałatę oczyść, wypłucz i osusz, pomidory pokrój w plastry. Pokruszoną sałatę wymieszaj z majonezem.
-
Podanie
- Na dolnej części kanapki ułóż sałatęz majonezem, na sałacie połóż plastry pomidora, a na wierzchu zgrillowany boczek. Kanapkę przykryj górną częścią pieczywa.