Kaczka/ sos rodzynkowy / babka ziemniaczana
.jpg)
Składniki
Kaczka/ sos rodzynkowy / babka ziemniaczana
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł850.53
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
KACZKA
Udko z kaczki
/kg
2.2 kg
0%
Knorr Delikat Przyprawa do drobiu 0,6 kg
/g
40.0 g
0%

Sól
/g
10.0 g
0%
Tymianek świeży
/g
3.0 g
0%
SOS RODZYNKOWY
Rodzynki
/g
80.0 g
0%
Miód
/g
200.0 g
0%
Cukier
/g
80.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
200.0 ml
0%
Anyż gwiazdki
/g
2.0 g
0%
Goździki
/g
2.0 g
0%
Imbir
/g
20.0 g
0%
Woda
/ml
600.0 ml
0%
Rosół jarzynowy Knorr Professional 1 kg
/g
20.0 g
0%

BABKA ZIEMNIACZANA
Boczek wędzony (kostka)
/g
250.0 g
0%
Cebula, kostka
/g
200.0 g
0%
Ziemniaki
/kg
2.0 kg
0%
Jaja
/szt.
3.0 szt.
0%
Mąka pszenna
/g
120.0 g
0%
Majeranek
/g
3.0 g
0%
Sól
/g
30.0 g
0%
Pieprz czarny mielony
/g
3.0 g
0%
DODATKI
Gruszki z puszki
/g
800.0 g
0%
Cukier
/g
50.0 g
0%
Cytryna
/g
50.0 g
0%
Kardamon
/g
2.0 g
0%
Kapusta czerwona piklowana
/g
800.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
KACZKA
-
Udko z kaczki 2.2 kg
-
Sól 10.0 g
-
Tymianek świeży 3.0 g
SOS RODZYNKOWY
-
Rodzynki 80.0 g
-
Miód 200.0 g
-
Cukier 80.0 g
-
Wino białe wytrawne 200.0 ml
-
Anyż gwiazdki 2.0 g
-
Goździki 2.0 g
-
Imbir 20.0 g
-
Woda 600.0 ml
BABKA ZIEMNIACZANA
-
Boczek wędzony (kostka) 250.0 g
-
Cebula, kostka 200.0 g
-
Ziemniaki 2.0 kg
-
Jaja 3.0 szt.
-
Mąka pszenna 120.0 g
-
Majeranek 3.0 g
-
Sól 30.0 g
-
Pieprz czarny mielony 3.0 g
DODATKI
-
Gruszki z puszki 800.0 g
-
Cukier 50.0 g
-
Cytryna 50.0 g
-
Kardamon 2.0 g
-
Kapusta czerwona piklowana 800.0 g
-
KACZKA
- Udka przypraw Delikatem, solą i tymiankiem. Odstaw na noc do lodówki.
- Przełóż na blachę G/N, zalej tłuszczem i konfituj w temp. 95°C przez około 3 godziny, do miękkości.
-
SOS RODZYNKOWY
- Rodzynki namocz w miodzie.
- Z cukru przygotuj karmel, dodaj wino, przyprawy i zredukuj.
- Dodaj wodę, Rosół i gotuj na małym ogniu.
- Sos zagęść Zasmażką.
-
BABKA ZIEMNIACZANA
- Boczek z cebulą zasmaż na patelni.
- Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, lekko odcedź i przełóż do miski. Połącz z boczkiem, jajami, mąką i przyprawami.
- Masę wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 150°C około 1,5 godziny.
- Wystudzoną babkę pokrój w dowolny sposób i obsmaż.
-
DODATKI
- Gruszki obsmaż na karmelu, dopraw sokiem z cytryny i kardamonem.