Jagnięcina duszona z warzywami pakora
Jeżeli chcesz by danie było bardziej aromatyczne, wszystkie sypkie przyprawy możesz wcześniej podgrzać na suchej patelni.

Składniki
Marynata
-
Anyż gwiazdki 1.0 cu
-
Kolendra ziarna 5.0 g
-
Gorczyca ziarna 5.0 g
-
Kozieradka 5.0 g
-
Kora cynamonowa 3.0 cm
-
Jogurt naturalny 200.0 g
Mięso
-
Udziec jagnięcy b/k 2000.0 g
Sos
-
Olej 20.0 ml
-
Rama Cremefine Fraiche (24%) 1 l 500.0 ml
-
Woda 100.0 ml
-
Liście kafiru 4.0 cu
-
Trawa cytrynowa 1.0 cu
-
Cukier brązowy 20.0 g
Pakora
-
Koper nasiona 2.0 g
-
Mąka z ciecierzycy 250.0 g
-
Sól do smaku
-
Papryka zielona, cienkie słupki 150.0 g
-
Cebula (piórka) 100.0 g
-
Marchew starta na grubej tarce jarzynowej 150.0 g
-
Szpinak świeży, posiekany 30.0 g
-
Ziemniaki tarte, odciśnięte 300.0 g
-
Kolendra, posiekana 20.0 g
-
Zimna woda 40.0 ml
-
Olej do głębokiego smażenia
-
Marynata
- Anyż, kolendrę, gorczycę, kozieradkę i cynamon przełóż do moździerza i rozetrzyj.
- Przyprawy połącz z pozostałymi składnikami.
- Gotową marynatą natrzyj udziec jagnięcy i piecz w temperaturze 140⁰C przez 90 minut.
-
Mięso
- Udziec natrzyj marynatą* i piecz w temperaturze 140⁰C przez 90 minut.
-
Sos
- Na oleju zasmaż żółtą pastę curry, dodaj Ramę 24%, wodę, liście kafiru, rozgniecioną trawę cytrynową i cukier brązowy. Gotuj na małym ogniu kilkanaście minut.
- Wyjmij liście kafiru i trawę cytrynową i dodaj Tomato Pronto. Gotuj przez 5 minut.
- Sos dopraw do smaku solą.
-
Pakora
- Kolendrę i koper utrzyj w moździerzu, przełóż do miski, dodaj mąkę, sól i wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kulki i smaż na głębokim gorącym oleju.
-
Podanie
- Plastry pieczonej jagnięciny podawaj na sosie z dodatkiem usmażonej pakory.