Menu
+

Marynata

  • Anyż gwiazdki 1 cu
  • Kolendra ziarna 5 g
  • Gorczyca ziarna 5 g
  • Kozieradka 5 g
  • Kora cynamonowa 3 cm
  • Jogurt naturalny 200 g

Mięso

  • Udziec jagnięcy b/k 2000 g

Sos

Pakora

  • Kolendra ziarna 5 g
  • Koper nasiona 2 g
  • Mąka z ciecierzycy 250 g
  • Sól do smaku
  • Papryka zielona, cienkie słupki 150 g
  • Cebula (piórka) 100 g
  • Marchew starta na grubej tarce jarzynowej 150 g
  • Szpinak świeży, posiekany 30 g
  • Ziemniaki tarte, odciśnięte 300 g
  • Kolendra, posiekana 20 g
  • Zimna woda 40 ml
  • Olej do głębokiego smażenia
  1. Marynata

    • Anyż, kolendrę, gorczycę, kozieradkę i cynamon przełóż do moździerza i rozetrzyj.
    • Przyprawy połącz z pozostałymi składnikami.
    • Gotową marynatą natrzyj udziec jagnięcy i piecz w temperaturze 140⁰C przez 90 minut.
  2. Mięso

    • Udziec natrzyj marynatą* i piecz w temperaturze 140⁰C przez 90 minut.
  3. Sos

    • Na oleju zasmaż żółtą pastę curry, dodaj Ramę 24%, wodę, liście kafiru, rozgniecioną trawę cytrynową i cukier brązowy. Gotuj na małym ogniu kilkanaście minut.
    • Wyjmij liście kafiru i trawę cytrynową i dodaj Tomato Pronto. Gotuj przez 5 minut.
    • Sos dopraw do smaku solą.
  4. Pakora

    • Kolendrę i koper utrzyj w moździerzu, przełóż do miski, dodaj mąkę, sól i wymieszaj.
    • Dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj.
    • Z powstałej masy uformuj kulki i smaż na głębokim gorącym oleju.
  5. Podanie

    • Plastry pieczonej jagnięciny podawaj na sosie z dodatkiem usmażonej pakory.