+

Kurczak w tenorze z panko

  • Filet z kurczaka 800 g
  • Sól do smaku
  • Mąka kukurydziana 80 g
  • Mąka pszenna 300 g
  • Woda gazowana 500 ml
  • Jaja 1 cu
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • Panko do głębokiego smażenia 150 g

Guacamole

  • Awokado 2 cu
  • Chili do smaku
  • Limonka 1 cu
  • Czosnek 1.05 ząbek
  • Kolendra świeża garść
  • Sól, pieprz do smaku

Sos

Podanie

  • Ryż ugotowany 550 g
  • Guacamole 250 g
  • Sałata lodowa 250 g
  • Omlet (przygotowany wcześniej w klasyczny sposób) 10 szt.
  • Wodorosty Nori 10 cu
  • Pergamin 10 małych arkuszy
  1. Kurczak w tenorze z panko

    • Mięso pokrój w długie paski, przypraw solą i obtocz w mące kukurydzianej.
    • Z mąki, wody gazowanej, jaja, Esencji bulionu drobiowego i proszku do pieczenia przygotuj ciasto o konsystencji luźniejszej niż ciasto naleśnikowe.
    • Kurczaka zanurz w panierce, a następnie obtocz w panko i smaż w głębokim tłuszczu.
  2. Guacamole

    • Awokado przetnij na pół i wydrąż miąższ, rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekane chili, roztarty czosnek, sok z limonki, pokrojoną kolendrę i przyprawy. Całość wymieszaj.
  3. Sos

    • Sos Ketjap Manis połącz z tartym imbirem i cukrem, całość delikatnie redukuj.
  4. Podanie

    • Na płacie nori rozłóż cienką warstwę ryżu, kurczaka, guacamole*, sałatę lodową, paprykę i omleta.
    • Całość ściśle zwiń przy użyciu maty bambusowej, tak by płat nori był na zewnątrz. Dodatkowo zawiń w pergamin. Buritos podawaj przekrojone na pół.
    • Mocz w przygotowanym sosie, który można podawać na ciepło lub na zimno.
+