+

Roladki

  • Sola - filet 15 cu
  • Szparagi zielone 30 cu
  • Krewetki bez pancerza 16/20 30 szt.
  • Szczypiorek(do związania) 1 pęczek
  • Oliwa 30 ml
  • Masło 50 g
  • Szalotka 100 g
  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Cytryna 1 cu

Sos

  1. Roladki

    • Szparagi zblanszuj, odkrój pięciocentymetrowe kawałki z główkami.
    • Filety ułóż na blacie, posyp delikatnie marynatą i startą skórką z cytryny.
    • Na filetach ułóż po jednym szparagu przekrojonym wzdłuż i jednej krewetce, zwiń w roladki
    • i zwiąż szczypiorkiem.
    • Na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj pokrojoną w piórka szalotkę i zeszklij.
    • Do szalotki dodaj wino i sok z cytryny, krótko redukuj.
    • Następnie ułóż roladki, przykryj i duś na małym ogniu około 6-7 minut.
    • Roladki wyjmij z patelni, przykryj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
  2. Sos

    • Sos cytrynowo-maślany wymieszaj w gorącej wodzie, mieszając, doprowadź do wrzenia, dodaj Ramę Cremefine Profi 15% i sok od duszenia roladek.
    • Całość zagotuj i dopraw do smaku.
    • Roladki podawaj na sosie.
+