Indyk z karczochami i parmezanem, sos gorgonzola
Danie inspirowane kuchnią włoską nadające się zarówno na catering jak i a’la carte. Połączenie mocnych smaków parmezanu, gorgonzoli z delikatnością indyczego mięsa, które zachwyci Twoich gości.

Składniki
Indyk z karczochami i parmezanem, sos gorgonzola
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Indyk w solance:
Pierś indyka
/g
1000.0 g
0%
Woda
/ml
1000.0 ml
0%
Sól
/g
30.0 g
0%
Muslin:
Filet z kurczaka
/g
150.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
150.0 ml
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Pieprz Biały Do Smaku
/
0.0
0%
Papryka czerwona
/g
50.0 g
0%
Karczochy konserwowe
/g
150.0 g
0%
Ser Parmezan tarty
/g
50.0 g
0%
Sos sałatkowy ogrodowy Knorr 0,7 kg
/g
10.0 g
0%
 (1).jpg)
Pietruszka zielona
/g
10.0 g
0%
Sos:
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
30.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
70.0 g
0%
Czosnek, posiekany
/ząbki
1.0 ząbki
0%
Wino białe wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Ser Gorgonzola
/g
50.0 g
0%
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l
/ml
500.0 ml
0%
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1 l
/ml
25.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Masło
/g
40.0 g
0%
Dodatek ziemniaczany:
Ugotowane ziemniaki (przepuszczone przez praskę)
/g
1300.0 g
0%
Ser Cheddar
/g
100.0 g
0%
Jaja
/cu
2.0 cu
0%
Cukinia średnia (cienkie plastry)
/cu
20.0 cu
0%
Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Warzywa:
Marchew
/g
250.0 g
0%
Groszek cukrowy
/g
100.0 g
0%
Rzodkiewka
/g
150.0 g
0%
Kukurydza w kolbach
/g
100.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Indyk w solance:
-
Pierś indyka 1000.0 g
-
Woda 1000.0 ml
-
Sól 30.0 g
Muslin:
-
Filet z kurczaka 150.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 150.0 ml
-
Sól Do Smaku
-
Pieprz Biały Do Smaku
-
Papryka czerwona 50.0 g
-
Karczochy konserwowe 150.0 g
-
Ser Parmezan tarty 50.0 g
-
Pietruszka zielona 10.0 g
Sos:
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 30.0 ml
-
Cebula, kostka 70.0 g
-
Czosnek, posiekany 1.0 ząbki
-
Wino białe wytrawne 100.0 ml
-
Ser Gorgonzola 50.0 g
-
Rama Cremefine Profi do zup i sosów (15%) 1 l 500.0 ml
-
Masło 40.0 g
Dodatek ziemniaczany:
-
Ugotowane ziemniaki (przepuszczone przez praskę) 1300.0 g
-
Ser Cheddar 100.0 g
-
Jaja 2.0 cu
-
Cukinia średnia (cienkie plastry) 20.0 cu
-
Pieprz Czarny Do Smaku
Warzywa:
-
Marchew 250.0 g
-
Groszek cukrowy 100.0 g
-
Rzodkiewka 150.0 g
-
Kukurydza w kolbach 100.0 g
-
Indyk w solance:
- Filet z indyka podziel na dwie części, rozkrój nożem i uformuj dwa prostokąty.
- Jeżeli chcesz możesz lekko rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą.
-
Muslin:
- Kurczaka i Ramę Cremefine zmiksuj na gładką masę, dopraw.
- Dodaj sparzoną, odciśniętą paprykę, karczochy i parmezan, całość wymieszaj.
- Na płatach indyka rozłóż farsz i zwiń, obsyp sosem ogrodowym wymieszanym z natką pietruszki, ciasno zawiń w folię spożywczą.
- Wstaw do nagrzanego pieca temp. 90⁰C sonda 68⁰C.
-
Sos:
- Cebulę i czosnek zeszklij, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut.
- Dodaj wino i redukuj do połowy, zmiksuj na gładką masę.
- Następnie dodaj gorgonzolę, Ramę Cremefine i Esencje drobiową, gotuj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu do uzyskania żądanej konsystencji.
- Na koniec dodaj pokrojone masło i wymieszaj, dopraw.
-
Dodatek ziemniaczany:
- Ziemniaki wymieszaj z jajami i cheddarem i dopraw do smaku.
- Z masy uformuj wałek, pokój go na 20 siedemdziesiąt gramowych porcji, każdy owiń plastrem cukinii i zapiecz w piecu.
-
Warzywa:
- Warzywa zblanszuj i zeszklij doprawiając do smaku.