Imbirowa kaczka wolno pieczona w soli morskiej
Rozgrzana sól powinna całościowo pokryć mięso, tworząc szczelną pokrywę. Dzięki temu kaczka będzie równomiernie upieczona, bez obawy, że ją przeciągniemy.

Składniki
Imbirowa kaczka wolno pieczona w soli morskiej
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.78
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Marynata
Sok jabłkowy
/l
1.0 l
0%
Knorr Professional Marynata do drobiu 0,7 kg
/g
50.0 g
0%

Brandy (Eau-de-vie de vin)
/ml
100.0 ml
0%
Miód
/g
50.0 g
0%
Kolendra świeża
/g
10.0 g
0%
Kaczka
Pierś z kaczki
/kg
2.0 kg
0%
Sól morska
/kg
5.0 kg
0%
Minilasagne
Ser Mascarpone
/g
100.0 g
0%
Pasta szafranowa Knorr Professional 0,8 kg
/g
10.0 g
0%

Masło
/g
50.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
10.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Ciasto filo
/szt.
10.0 szt.
0%
Szparagi
Szparagi białe
/g
600.0 g
0%
Salsa
Sos słodko-kwaśny Knorr 1,5 kg
/g
100.0 g
0%
Woda
/ml
400.0 ml
0%
Mango świeże
/g
300.0 g
0%
Papryka chili świeża
/szt.
1.0 szt.
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Marynata
-
Sok jabłkowy 1.0 l
-
Brandy (Eau-de-vie de vin) 100.0 ml
-
Miód 50.0 g
-
Kolendra świeża 10.0 g
Kaczka
-
Pierś z kaczki 2.0 kg
-
Sól morska 5.0 kg
Minilasagne
-
Ser Mascarpone 100.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Ciasto filo 10.0 szt.
Szparagi
-
Szparagi białe 600.0 g
Salsa
-
Sos słodko-kwaśny Knorr 1,5 kg 100.0 g
-
Woda 400.0 ml
-
Mango świeże 300.0 g
-
Papryka chili świeża 1.0 szt.
-
Marynata
- Sok jabłkowy zagotuj i dodaj pozostałe składniki marynaty.
-
Kaczka
- Skórę kaczki ponacinaj delikatnie tak, aby nie uszkodzić mięsa.
- Kaczkę pozostaw w marynacie na ok 5 dni. Mięso wyjmij z zalewy i osusz.
- Sól morską rozgrzej w piekarniku do 280 C i zasyp nią filety kaczki.
- Mięso pozostaw do swobodnego upieczenia pod przykryciem (nie wstawiać już do pieca).
-
Minilasagne
- Ryż ugotuj na sypko do miękkości z dodatkiem pasty szafranowej i Esencji bulionu, dodaj mascarpone i masło, wymieszaj.
- Z ciasta filo wykrój krążki i upiecz w piecu wyłączając nawiew..
- Pomiędzy dwa krążki ciasta włóż ryż, formując minilasagne.
-
Szparagi
- Szparagi zblanszuj w wodzie z solą, cukrem i odrobiną soku z cytryny (aby nie były gorzkie), następnie pokrój wzdłuż w plastry i delikatnie zeszklij na maśle.
-
Salsa
- Sos słodko-kwaśny przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Dodaj do niego pokrojone w kostkę mango oraz posiekane: kolendrę i chili.
- Całość zredukuj.