+

Hummus

  • Szczypta szafranu
  • Cieciorka konserwowa 1 kg
  • Masło, roztopione 80 g
  • Olej sezamowy 10 ml
  • Czosnek 121 g
  • Kumin 3 g
  • Pieprz czarny, sól do smaku

Podanie

  • Oliwa 40 ml
  • Chlebki Pita 5 cu
  1. Hummus

    • Ramę 24% podgrzej z szafranem i odstaw do wystygnięcia.
    • Cieciorkę odsącz (zalewę pozostaw do późniejszego użytku), dodaj Ramę 24%, masło, olej sezamowy, czosnek, Esencję bulionu drobiowego i kumin.
    • Całość zmiksuj na jednolitą masę i dopraw do smaku.
    • Jeżeli konsystencja hummusu będzie zbyt gęsta, dodaj trochę zalewy z cieciorki i ponownie zmiksuj.
  2. Podanie

    • Podawaj, skrapiając oliwą i z ciepłym chlebkiem pita.
+