Gulasz z pieczonego bakłażana z indyjskim chlebkiem naan
Wegetariański gulasz, którego dopełnieniem jest własnoręcznie smażony chlebek naan.

Składniki
Gulasz
-
Bakłażan 1.0 kg
-
Mąka pszenna 50.0 g
-
Cukinia 300.0 g
-
Cebula czerwona 400.0 g
-
Pomidory 300.0 g
-
Oliwa 40.0 ml
-
Czosnek 50.0 g
-
Papryka chili świeża(drobna kostka) do smaku
-
Garam masala 15.0 g
-
Ciecierzyca 200.0 g
Chlebek naan
-
Mleko 200.0 ml
-
Drożdże świeże 10.0 g
-
Cukier
-
Czarnuszka 5 g
-
Jaja 1.0 cu
-
Jogurt naturalny 140.0 g
-
Olej 15.0 ml
-
Sól
-
Mąka pszenna 330.0 g
-
Gulasz
- Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę. Bakłażany delikatnie posól i odstaw do odcieknięcia. Po pięciu minutach osusz ręcznikiem papierowym.
- Bakłażany oprósz mąką, podsmaż na rozgrzanej oliwie i odłóż na ręcznik papierowy. Na tej samej patelni podsmaż kolejno cukinię, cebulę, pomidory, czosnek, chilli, garam masala i po minucie dodaj pulpę pomidorową.
- Całość duś na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj ciecierzycę, przypraw esencją bulionu warzywnego. Odstaw na pięć minut.
-
Chlebek naan
- Przygotuj rozczyn, łącząc 50 ml mleka z drożdżami, odrobiną mąki i szczyptą cukru.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie połącz z pozostałymi składnikami, zagniatając na jednolitą masę. Z ciasta uformuj małe płaskie chlebki i odstaw na pięć minut.
- Przypraż je na suchej patelni po minucie z każdej strony, a następnie usmaż na złoty kolor na gorącym oleju.
- Gulasz podawaj z chlebkiem naan.