Gruszka crostata z serem ricotta na ryżowym spodzie
Klasyczny włoski deser w odmianie bezglutenowej. Ta gruszka z serem ricotta na ryżowym spodzie jest kremowa i pyszna. Podawać z kawowym sosem, co da fascynujące połączenie smaków.

Składniki
Gruszka crostata z serem ricotta na ryżowym spodzie
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Spód ryżowy
Jaja
/cu
1.0 cu
0%
Masło bardzo miękkie
/g
50.0 g
0%
Mąka ryżowa biała lub brązowa
/g
150.0 g
0%
Proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
/g
0.0 g
0%
Sól szczypta
/g
0.0 g
0%
Cukier
/g
40.0 g
0%
Nadzienie
Cukier
/g
120.0 g
0%
Ser Ricotta
/g
500.0 g
0%
Cytryna
/cu
1.0 cu
0%
Laska wanilii
/cu
1.0 cu
0%
Gałka muszkatołowa starta 1 łyżeczka
/g
0.0 g
0%
Jaja
/cu
2.0 cu
0%
Gruszkadojrzała, obrana, oczyszczona i pokrojona w ćwiartki
/cu
3.0 cu
0%
Przed podaniem
Orzechy laskowe
/g
100.0 g
0%
Suszone W Piecu Plasterki Gruszki
/
0.0
0%
Kawowy Sos
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Spód ryżowy
-
Jaja 1.0 cu
-
Masło bardzo miękkie 50.0 g
-
Mąka ryżowa biała lub brązowa 150.0 g
-
Proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
-
Sól szczypta
-
Cukier 40.0 g
Nadzienie
-
Cukier 120.0 g
-
Ser Ricotta 500.0 g
-
Cytryna 1.0 cu
-
Laska wanilii 1.0 cu
-
Gałka muszkatołowa starta 1 łyżeczka
-
Jaja 2.0 cu
-
Gruszkadojrzała, obrana, oczyszczona i pokrojona w ćwiartki 3.0 cu
Przed podaniem
-
Orzechy laskowe 100.0 g
-
Suszone W Piecu Plasterki Gruszki
-
Kawowy Sos
-
Spód ryżowy
- Ilość ciasta w tym przepisie przewidziana jest dla formy o średnicy 27 cm.
- Ubij jajko z masłem w misce. W drugiej misce zmieszaj przesianą mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Zetrzyj skórkę z cytryny. Mieszając dodawaj jajka ubite z masłem, aż do osiągnięcia miękkiej, kruchej konsystencji (jest to normalne ze względu na brak glutenu).Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, dodaj kilka kropli wody.
- Posyp blat i wałek do ciasta mąką ryżową. Rozwałkuj ciasto i uformuj okrągły placek, nieco większy od formy. Jeśli ciasto się nie trzyma, wystarczy skleić je palcami – jest bezglutenowe, nie elastyczne jak zwykłe ciasto.
- Nasmaruj formę i włóż ciasto. Ponakłuwaj widelcem i włóż do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
Nadzienie
- Wymieszaj składniki nadzienia, z wyjątkiem gruszek.
- Obierz gruszki i przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Wyciśnij sok z cytryny i zamarynuj kawałki gruszek w soku.
- Wylej mieszaninę z ricottą na ciasto w formie i ułóż na wierzchu cząstki gruszki.
- Piecz w piekarniku przez 40- 45 minut. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
-
Przed podaniem
- Upraż orzechy laskowe i grubo posiekaj.
- Podawaj ciasto posypane prażonymi orzechami laskowymi, ozdobione suszonymi plastrami gruszki i kawowym sosem.