Grillowana karkówka sous-vide
Przygotowanie karkówki w niskiej temperaturze da pewność, że będzie delikatna i krucha. Dodatkowo zaoszczędzisz ok. 15-20% odpadu.

Składniki
Grillowana karkówka sous-vide
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Karkówka sous-vide
Knorr Professional Marynata do wieprzowiny 0,75 kg
/g
10.0 g
0%

Rama Culinesse Profi 0,9 l do smażenia
/ml
0.0 ml
0%
Liść laurowy
/cu
2.0 cu
0%
Ziele angielskie
/cu
2.0 cu
0%
Knorr Sambal Manis Pikantny sos z chili i soją 1 l
/ml
200.0 ml
0%

Karkówka b/k
/kg
1.5 kg
0%
Tymianek świeży
/gałązki
2.0 gałązki
0%
Czosnek
/ząbki
3.0 ząbki
0%
Kukurydza
Kukurydza w kolbach
/cu
10.0 cu
0%
Masło
/g
120.0 g
0%
Sól
/g
0.0 g
0%
Sos aioli z pieczonym czosnkiem
Czosnek
/główka
1.0 główka
0%
Żółtka
/cu
4.0 cu
0%
Musztarda
/g
15.0 g
0%
Olej
/ml
250.0 ml
0%
Oliwa
/ml
250.0 ml
0%
Sok z cytryny świeży 1 łyżeczka
/ml
0.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Karkówka sous-vide
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l do smażenia
-
Liść laurowy 2.0 cu
-
Ziele angielskie 2.0 cu
-
Karkówka b/k 1.5 kg
-
Tymianek świeży 2.0 gałązki
-
Czosnek 3.0 ząbki
Kukurydza
-
Kukurydza w kolbach 10.0 cu
-
Masło 120.0 g
-
Sól
Sos aioli z pieczonym czosnkiem
-
Czosnek 1.0 główka
-
Żółtka 4.0 cu
-
Musztarda 15.0 g
-
Olej 250.0 ml
-
Oliwa 250.0 ml
-
Sok z cytryny świeży 1 łyżeczka
-
Karkówka sous-vide
- Karkówkę przypraw Marynatą do wieprzowiny, a następnie obsmaż ze wszystkich stron.
- Do worka vacum włóż karkówkę i pozostałe przyprawy.
- Całość zawakumuj i umieść w cyrkulatorze sous-vide na 16 godzin, w temperaturze 68⁰C.
- Wystudzoną karkówkę wyporcjuj i grilluj. Przed podaniem przesmaruj sosem Sambal Manis.
-
Kukurydza
- Kukurydzę ugotuj do miękkości, przypraw solą i przesmaruj masłem.
-
Sos aioli z pieczonym czosnkiem
- Czosnek posyp solą, skrop olejem i zawiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 200⁰C przez 1 godzinę.
- Wyciśnij ząbki czosnku z łupinek i rozetrzyj z solą na gładką masę. Dodaj żółtka i wolnym strumieniem wlej olej do żółtek, cały czas mieszając.
- Następnie wlej oliwę (postępuj tak samo jak przy klasycznym majonezie). Na koniec dodaj sok z cytryny.
-
Podanie
- Grillowaną karkówkę podawaj z gotowaną kukurydzą, sosem aioli z pieczonym czosnkiem oraz bukietem sałat.