+

Karkówka sous-vide

Kukurydza

  • Kukurydza w kolbach 10 cu
  • Masło 120 g
  • Sól

Sos aioli z pieczonym czosnkiem

  • Czosnek 1 główka
  • Żółtka 4 cu
  • Sól
  • Musztarda 15 g
  • Olej 250 ml
  • Oliwa 250 ml
  • Sok z cytryny świeży 1 łyżeczka
  1. Karkówka sous-vide

    • Karkówkę przypraw Marynatą do wieprzowiny, a następnie obsmaż ze wszystkich stron.
    • Do worka vacum włóż karkówkę i pozostałe przyprawy.
    • Całość zawakumuj i umieść w cyrkulatorze sous-vide na 16 godzin, w temperaturze 68⁰C.
    • Wystudzoną karkówkę wyporcjuj i grilluj. Przed podaniem przesmaruj sosem Sambal Manis.
  2. Kukurydza

    • Kukurydzę ugotuj do miękkości, przypraw solą i przesmaruj masłem.

  3. Sos aioli z pieczonym czosnkiem

    • Czosnek posyp solą, skrop olejem i zawiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 200⁰C przez 1 godzinę.
    • Wyciśnij ząbki czosnku z łupinek i rozetrzyj z solą na gładką masę. Dodaj żółtka i wolnym strumieniem wlej olej do żółtek, cały czas mieszając.
    • Następnie wlej oliwę (postępuj tak samo jak przy klasycznym majonezie). Na koniec dodaj sok z cytryny.
  4. Podanie

    • Grillowaną karkówkę podawaj z gotowaną kukurydzą, sosem aioli z pieczonym czosnkiem oraz bukietem sałat.
+

Chcesz zobaczyć więcej?

Załóż konto

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.