+

Marynata

  • Sos sojowy 40 ml
  • Otarta skórka i sok z cytryny 1 cu
  • Golonka z indyka 10 cu

Pieczenie golonki

Warzywa

  • Marchew oczyszczona (słupki) 300 g
  • Gruszki twarde (pokrojone w cząstki) 400 g
  • Seler naciowy (słupki) 200 g
  • Salsefia rozmrożona 300 g
  • Miód 50 g
  • Orzechy nerkowca 50 g
  • Szałwia świeża (3 gałązki)

Sos żurawinowy

  • Wino białe wytrawne 100 ml
  • Sok żurawinowy 250 ml
  • Żurawina 100 g
  • Chili czerwone, posiekane (1/2 szt.)
  • Masło 50 g
  • Sól, cukier do smaku
  1. Marynata

    • Marynatę wymieszaj z sosem sojowym, sokiem i skórką z cytryny.

    • Natrzyj marynatą golonki z indyka i odstaw do lodówki.

  2. Pieczenie golonki

    • Na gastronormie ułóż golonki i spryskaj obustronnie Ramą Combi Profi.
    • Piecz w piecu w temperaturze 180⁰C około 20–30 minut, następnie przestaw na kombinację pieczenie z parowaniem i temperaturę 140⁰C, duś do miękkości.
  3. Warzywa

      • Marchew paruj w piecu przez 2 – 3 minuty.
      • Następnie dodaj gruszki, seler, salsefię, miód i Esencję, wymieszaj, karmelizuj w piecu w 220⁰C do jasnozłotego koloru.
      • Wyjmij z pieca i wymieszaj z orzechami i szałwią.
    • Sos żurawinowy

      • Wino i sok żurawinowy zagotuj, dodaj Esencję bulionu drobiowego. Następnie dodaj żurawinę, zagotuj, zagęść ciemną zasmażkę do konsystencjisosui odstaw.
      • Dodaj surowe masło, wymieszaj i dopraw do smaku.
    • Podanie

      • Warzywa z gruszkami przełóż na porcelanową gastronormę, połóż na nich golonki i delikatnie polej sosem z żurawiną.
      +