+

Gofry

  • Mąka gryczana 260 g
  • Cukier 4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • Sól ½ łyżeczki
  • Cynamon mielony ½ łyżeczki
  • Maślanka (w wersji bez laktozy zastąpić mlekiem migdałowym lub z orzechów nerkowca) 600 ml
  • Masło stopione 8 łyżeczek
  • Jaja 2 cu

Kompot

  • Syrop klonowy 3 łyżeczki
  • Cytryna 1 cu
  • Kardamon mielony 1 łyżeczka
  • Persymona dojrzała 5 szt.

Przed podaniem

  • Sos toffi
  • Lody waniliowe
  1. Gofry

    Połącz suche składniki ciasta w misce i wymieszaj.
    Dodaj jaja, maślankę i stopione masło, mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw.
  2. Kompot

    • Persymony obierz i pokrój na duże kawałki, w garnku połącz z syropem klonowym, sokiem z jednej cytryny i kardamonem. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut lub do zmięknięcia owoców.
  3. Przed podaniem

    • Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj tłuszczem i upiecz gofry na chrupko. Podawaj z kulką lodów waniliowych, łyżką kompotu owocowego i sosem toffi.
+

Chcesz mieć dostęp do wyjątkowych filmów i artykułów?

  • Rejestracja zajmie Ci tylko 30 sekund.
  • Oglądaj bez ograniczeń niezwykłe filmy i zainspiruj się.
  • Uzyskaj wgląd do pełnej treści artykułów stworzonych przez szefów kuchni z całego świata.
Załóż konto