+

Nadzienie do gołąbków:

Sos:

  1. Nadzienie do gołąbków:

    • Kaszę zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować około 15 minut, wymieszać widelcem kuchennym i wysypać na blachę GN/normę. 
    • Cebulę zeszklij z czosnkiem, dodaj marchew i krótko zasmażaj. Następnie dodaj cukinię, pomidory suszone i Esencję bulionu warzywnego. Całość krótko zasmażaj. 
    • Przygotowane warzywa dodaj do kaszy. Dodaj natkę pietruszki i całość wymieszaj. Dopraw do smaku. 
    • Wytnij głąb z kapusty i paruj w piecu konwekcyjnym zdejmując liście.
  2. Formowanie:

    • Rozłóż liście sparzonej kapusty, zetnij grubą część oraz delikatnie posyp solą i pieprzem. 
    • Nałóż około 60 gramów nadzienia i zawiń. 
    • W GN/normie ułóż gołąbki, zalej do połowy bulionem, przykryj i wstaw do pieca. Ustaw pieczenie na około 30 minut w temperaturze 160°C.
  3. Sos:

    • Cebulę zeszklij z czosnkiem i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. 
    • Następnie dodaj Pomidori Pelati w całości - nie miksuj ich. Dodaj oregano i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Sos dopraw do smaku.
  4. Podanie:

    • Gołąbki podawaj na przygotowanym sosie.