Gołąbki w sosie pomidorowym
Podane z ziemniakami i koperkiem. Wartość odżywcza 1 porcji to: 407 kcal, 13,6 g tłuszczu (w tym kw. tłuszczowe nasycone - 4,9 g), 59,2 g węglowodanów (w tym cukry - 2,7 g), 5,1 g błonnika, 14,44 g białka, 0,60 g soli.

Składniki
Gołąbki
-
Kapusta biała 500 g
-
Mięso mielone wieprzowe 500 g
-
Jaja 1 cu
-
Cebula, kostka 60 g
-
Sól 5 g
-
Pieprz do smaku
-
Majeranek do smaku
Sos
-
Cebula, kostka 80 g
-
Mąka 40 g
-
Wywar od gotowania gołąbków 1000 ml
-
Ziemniaki 2000 g
Przygotowanie
-
Gołąbki
- Kapustę sparz i wytnij twarde końcówki.
- Cebulę zeszklij na Ramie, wystudź i połącz z pozostałymi składnikami, doprawiając do smaku.
- Farsz zawiń w liście kapusty.
- Gołąbki przełóż na blachę G/N i zalej gorącą wodą wymieszaną z Delikatem uniwersalnym.
- Wstaw do pieca, przykryj i duś około 20-30 minut.
- Po wyjęciu z pieca odlej 1 litr wywaru do przygotowania sosu pomidorowego.
-
Sos
- Cebulę zeszklij, dodaj koncentrat pomidorowy i zasmażaj przez chwilę.
- Zalej wywarem, zagęść zawiesiną z mąki i zagotuj.
- Gołąbki podawaj z ziemniakami i sosem.