+

Gołąbki

  • Kapusta biała 500 g
  • Mięso mielone wieprzowe 500 g
  • Jaja 1 cu
  • Cebula, kostka 60 g
  • Sól 5 g
  • Pieprz do smaku
  • Majeranek do smaku

Sos

  • Cebula, kostka 80 g
  • Mąka 40 g
  • Wywar od gotowania gołąbków 1000 ml
  • Ziemniaki 2000 g
  1. Gołąbki

    • Kapustę sparz i wytnij twarde końcówki.
    • Cebulę zeszklij na Ramie, wystudź i połącz z pozostałymi składnikami, doprawiając do smaku.
    • Farsz zawiń w liście kapusty.
    • Gołąbki przełóż na blachę G/N i zalej gorącą wodą wymieszaną z Delikatem uniwersalnym.
    • Wstaw do pieca, przykryj i duś około 20-30 minut.
    • Po wyjęciu z pieca odlej 1 litr wywaru do przygotowania sosu pomidorowego.
  2. Sos

    • Cebulę zeszklij, dodaj koncentrat pomidorowy i zasmażaj przez chwilę.
    • Zalej wywarem, zagęść zawiesiną z mąki i zagotuj.
    • Gołąbki podawaj z ziemniakami i sosem.