Gnocchi z maślanym sosem pomidorowym i oliwkami

Składniki
Sos
-
Masło 200 g
-
Cebula 150 g
-
Czosnek 20 g
-
Chili płatki 2 g
-
Woda 400 ml
-
Sól 10 g
-
Cukier 20 g
-
Oliwki zielone 150 g
-
Bazylia świeża 20 g
Gnocchi
-
Ser Parmezan 70 g
-
Sos
- Na maśle zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Dodaj chili, tymianek i Sos do pizzy, całość przez chwilę zasmażaj.
- Następnie wlej wodę, dodaj sól i cukier i gotuj na wolnym ogniu kilka minut. W trakcie gotowania doprawiaj do smaku.
- Na koniec dodaj oliwki przekrojone na połówki i połowę posiekanej bazylii.
-
Gnocchi
- Gnochi wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj około 3 – 4 minuty od zagotowania, odsącz.
- Gorące gnocchi połącz z sosem.
- Podawaj posypując parmezanem i resztą bazylii.