Glazurowana kaczka na smażonym makaronie z warzywami
Użyta technika wolnego gotowania w tłuszczu powoduje, że mięso zachowuje wyjątkową soczystość, a glazura nadaje mu apetyczny połysk. Zamiast kaczki można użyć innego mięsa z kością, np. kurczaka, królika lub golonkę wieprzową.

Składniki
Glazurowana kaczka na smażonym makaronie z warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Glazura
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
200.0 ml
0%

Woda
/ml
100.0 ml
0%
Mirin (wino ryżowe)
/ml
100.0 ml
0%
Cukier brązowy
/g
40.0 g
0%
Ocet Jabłkowy Do Smaku
/
0.0
0%
Kaczka
Sól morska
/g
50.0 g
0%
Tłuszcz z kaczki
/g
2000.0 g
0%
Uda z kaczki
/g
2500.0 g
0%
Makaron
Makaron ryżowy
/g
1000.0 g
0%
Marchew
/g
600.0 g
0%
Seler naciowy
/g
200.0 g
0%
Papryka czerwona
/g
400.0 g
0%
Cebula czerwona
/g
300.0 g
0%
Olej
/ml
100.0 ml
0%
Knorr Sunshine Chili Słodko-pikantny sos 1 l
/ml
100.0 ml
0%

Szpinak
/g
500.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Glazura
-
Woda 100.0 ml
-
Mirin (wino ryżowe) 100.0 ml
-
Cukier brązowy 40.0 g
-
Ocet Jabłkowy Do Smaku
Kaczka
-
Sól morska 50.0 g
-
Tłuszcz z kaczki 2000.0 g
-
Uda z kaczki 2500.0 g
Makaron
-
Makaron ryżowy 1000.0 g
-
Marchew 600.0 g
-
Seler naciowy 200.0 g
-
Papryka czerwona 400.0 g
-
Cebula czerwona 300.0 g
-
Olej 100.0 ml
-
Szpinak 500.0 g
-
Glazura
- Wszystkie składniki włóż do garnka i powoli redukuj, aż nie powstanie płyn o gęstości miodu.
-
Kaczka
- Udka z kaczki dopraw solą i odłóż na min. 8 godzin.
- Następnie zdejmij nadmiar soli, przełóż na głęboką blachę typu GN 1/1 i zalej gorącym tłuszczem do przykrycia udek.
- Włóż do pieca konwekcyjnego i piecz do miękkości w temperaturze 95°C przez ok. 3,5 godziny.
- Gdy udka będą miękkie, wyjmij je i odsącz z tłuszczu.
-
Makaron
- Makaron ryżowy namaczaj w ciepłej wodzie przez ok. 10-20 minut (w zależności od zaleceń producenta). Wyjmij z wody i odstaw.
- Marchew, seler naciowy, czerwoną paprykę i cebulę pokrój na kawałki.
- Na rozgrzany wok lub większą patelnię dodaj olej, sos Sunshine Chili oraz pokrojone warzywa. Wszystko obsmaż.
- Następnie dodaj makaron i szpinak. Smaż jeszcze przez chwilę.
-
Podanie
- Gorące udka polej glazurą i ułóż na smażonym makaronie z warzywami.