+

Glazura

  • Woda 100 ml
  • Mirin (wino ryżowe) 100 ml
  • Cukier brązowy 40 g
  • Ocet jabłkowy do smaku

Kaczka

  • Sól morska 50 g
  • Tłuszcz z kaczki 2000 g
  • Uda z kaczki 2500 g

Makaron

  • Makaron ryżowy 1000 g
  • Marchew 600 g
  • Seler naciowy 200 g
  • Papryka czerwona 400 g
  • Cebula czerwona 300 g
  • Olej 100 ml
  • Szpinak 500 g
  1. Glazura

    • Wszystkie składniki włóż do garnka i powoli redukuj, aż nie powstanie płyn o gęstości miodu.
  2. Kaczka

    • Udka z kaczki dopraw solą i odłóż na min. 8 godzin.
    • Następnie zdejmij nadmiar soli, przełóż na głęboką blachę typu GN 1/1 i zalej gorącym tłuszczem do przykrycia udek.
    • Włóż do pieca konwekcyjnego i piecz do miękkości w temperaturze 95°C przez ok. 3,5 godziny.
    • Gdy udka będą miękkie, wyjmij je i odsącz z tłuszczu.
  3. Makaron

    • Makaron ryżowy namaczaj w ciepłej wodzie przez ok. 10-20 minut (w zależności od zaleceń producenta). Wyjmij z wody i odstaw.
    • Marchew, seler naciowy, czerwoną paprykę i cebulę pokrój na kawałki.
    • Na rozgrzany wok lub większą patelnię dodaj olej, sos Sunshine Chili oraz pokrojone warzywa. Wszystko obsmaż.
    • Następnie dodaj makaron i szpinak. Smaż jeszcze przez chwilę.
  4. Podanie

    • Gorące udka polej glazurą i ułóż na smażonym makaronie z warzywami.