Fricasse z kurczaka z żołądkami drobiowymi i kaszą jęczmienną

Składniki
Fricasse z kurczaka z żołądkami drobiowymi i kaszą jęczmienną
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł213.86
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Wykonanie:
Udka z kurczaka
/g
1600.0 g
0%
Knorr Delikat Przyprawa do drobiu 0,6 kg
/g
30.0 g
0%

Gałka muszkatołowa
/g
2.0 g
0%
Tymianek świeży
/g
7.0 g
0%
Żołądki drobiowe
/g
500.0 g
0%
Mąka pszenna do oprószenia
/kg
0.0 kg
0%
Boczek wędzony, słupki
/g
150.0 g
0%
Cebula
/g
150.0 g
0%
Marchew
/g
300.0 g
0%
Por
/g
50.0 g
0%
Seler naciowy
/g
50.0 g
0%
Seler naciowy
/g
80.0 g
0%
Ziele angielskie
/szt.
6.0 szt.
0%
Liść laurowy
/szt.
4.0 szt.
0%
Natka pietruszki
/g
50.0 g
0%
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1 l
/ml
20.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Masło
/g
50.0 g
0%
Cebula, kostka
/g
80.0 g
0%
Kasza jęczmienna
/g
400.0 g
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Knorr Professional Primerba tymiankowa 0,34 kg
/g
15.0 g
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Kiełki groszku
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Cebula, krążki
/g
100.0 g
0%
Mąka ziemniaczana
/g
60.0 g
0%
Olej
/ml
100.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Wykonanie:
-
Udka z kurczaka 1600.0 g
-
Gałka muszkatołowa 2.0 g
-
Tymianek świeży 7.0 g
-
Żołądki drobiowe 500.0 g
-
Mąka pszenna do oprószenia
-
Boczek wędzony, słupki 150.0 g
-
Cebula 150.0 g
-
Marchew 300.0 g
-
Por 50.0 g
-
Seler naciowy 50.0 g
-
Seler naciowy 80.0 g
-
Ziele angielskie 6.0 szt.
-
Liść laurowy 4.0 szt.
-
Natka pietruszki 50.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Cebula, kostka 80.0 g
-
Kasza jęczmienna 400.0 g
-
Sól Do Smaku
-
Kiełki groszku
-
Cebula, krążki 100.0 g
-
Mąka ziemniaczana 60.0 g
-
Olej 100.0 ml
-
Wykonanie:
- Pałki z kurczaka zamarynuj w Delikacie, gałce muszkatołowej, tymianku i odrobinie oleju.
- Żołądki obgotuj kilka minut w wodzie.
- Pałki obtocz w mące, obsmaż na patelni i przełóż do rondla.
- Podsmaż boczek, cebulę, połowę marchwi, pora, selera, selera naciowego pokrojone w dowolny sposób i dodaj do podsmażonych pałek z kurczaka.
- Dodaj żołądki, ziele, liść laurowy, gałązki natki pietruszki. Podlej wodą wymieszaną z Esencją i duś do miękkości.
- W połowie duszenia dodaj pozostałą marchew pokrojoną w plastry.
- Na koniec z garnka wyjmij plastry marchwi, pałki z kurczaka, żołądki drobiowe, a powstały sos zmiksuj.
- W drugim garnku podsmaż na maśle cebulę, dodaj kaszę i chwilę zasmażaj. Następnie dodaj wodę w stosunku 1:2. Dopraw do smaku solą i gotuj, aż kasza wchłonie wodę. Pozostaw pod przykryciem, aby kasza się uprażyła. Na koniec, dla smaku, dodaj Primerbę.
- Pałki z kurczaka podawaj z żołądkami i plastrami marchwi na kaszy z sosem.
- Udekoruj kiełkami groszku oraz plastrami cebuli obtoczonymi w mące ziemniaczanej, usmażonymi na głębokim tłuszczu.